USA og Russland deler etterretning om IS

USA og Russland skal trappe opp utvekslingen av etterretningsinformasjon om deres felles fiende Den islamske stat (IS).

SAMARBEIDER: Selv om forholdet mellom USA og Russland er iskaldt for tida, er de to utenriksministrene John Kerry og Sergej Lavrov enige om å utveksle etterretning om IS. Tirsdag møttes de to i Paris. Foto: REUTERS/Carolyn Kaster/Pool
SAMARBEIDER: Selv om forholdet mellom USA og Russland er iskaldt for tida, er de to utenriksministrene John Kerry og Sergej Lavrov enige om å utveksle etterretning om IS. Tirsdag møttes de to i Paris. Foto: REUTERS/Carolyn Kaster/PoolVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Paris tirsdag sa USAs utenriksminister John Kerry at USA og Russland har et felles ansvar for å samarbeide om viktige globale saker, selv om de er sterkt uenige på flere områder.

Han sa de to hadde drøftet hva mer Russland kan gjøre for å støtte den irakiske regjeringshæren som kjemper mot IS, gruppa som har tatt kontroll over store deler av det nordlige Irak.

- Utenriksministeren bekreftet at de er klar til å hjelpe med våpen, og de har faktisk allerede bidratt noe, og også kanskje at de kan bidra til trening og rådgivning, sa Kerry.

Begge land var ifølge Kerry enige om at IS ikke har noen plass i den moderne verden, og Lavrov sa seg enig i at de to må samarbeide mot terror, selv om de fortsatt er uenige om mye.

- Intet anstendig land kan støtte grusomhetene som ISIL står bak. Og intet sivilisert land kan lure seg unna sitt ansvar for å stå opp og delta i innsatsen for å utrydde denne sykdommen, sa Kerry.

Kerry gikk imidlertid ikke så langt som å invitere Russland inn i den amerikansk-ledede koalisjonen mot IS.

Russland har fortsatt mistanke om at USAs egentlige motiv fortsatt er å styrte Syrias president Bashar al-Assad, og Russland insisterer på at USA må innhente tillatelse fra Assad og godkjenning fra FN for å bombe IS i Syria.

Det avviser USA, og Assad har da heller ikke protestert mot de jevnlige flyangrepene USA og deres arabiske allierte har gjennomført mot IS i Raqqa, Kobani og andre steder i Syria.

(NTB)