Kerry og Lavrov enig om Syria-avtale

USA og Russland enige om plan for Syria

Lover å «redusere volden, lette på lidelsene og gjenoppta bevegelsene mot en framforhandlet fred og en politisk overgang i Syria».

ENIGE: John Kerry og Sergej Lavrov presenterte planen for en ny våpenhvile i Syria. Foto: Kevin Lamarque/AP
ENIGE: John Kerry og Sergej Lavrov presenterte planen for en ny våpenhvile i Syria. Foto: Kevin Lamarque/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): USA og Russland er enige om en våpenhvileavtale for Syria, som vil tre i kraft fra mandag av, opplyser USAs utenriksminister John Kerry, som beskriver avtalen som «et vendepunkt».

- I dag kunngjør USA og Russland en plan som vi håper vil redusere volden, lette på lidelsene og gjenoppta bevegelsene mot en framforhandlet fred og en politisk overgang i Syria, sa Kerry etter å ha sittet i forhandlinger med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Genève gjennom hele fredagen.

- USA går den ekstra mila

Det var rundt midnatt fredag at kunngjøringen kom. Den nye våpenhvilen dekker også bordet for et mulig militært samarbeid mellom USA og Russland i Syria.

Avtalen innebærer at alle parter i Syria skal legge ned våpnene når solen går ned mandag 12. september.

- USA går den ekstra mila her fordi vi tror at Russland og min kollega har kapasiteten til å presse Assad-regimet til å stoppe denne konflikten og komme til bordet for å skape fred, sa Kerry.

Har forsøkt tidligere

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov bekreftet avtalen, og garanterte at Syrias president, Bashar al-Assad, kommer til å følge avtalen.

Dette er andre gang USA og Russland får på plass en våpenhvile i Syria. Den forrige varte ikke lenge. John Kerry uttrykte optimisme rundt denne våpenhvilen, og forhåpninger om at det denne gang er mulig å få en varig fred på plass.

- Vi vil sammen bli enige om angrep mot terrorister som skal gjennomføres av det russiske og det amerikanske luftforsvaret. Vi har blitt enige om soner hvor disse angrepene skal gjennomføres, sier Lavrov ifølge NTB.

Lavrov omtalte videre Syria-krigen som en hengemyr som ikke hadde blitt bedre av manglende tillit mellom USA og Russland. Avtalen kommer i stand etter flere måneder med forhandlinger.

Brende fornøyd

For at avtalen skal fungere er Russland nødt til å presse Assad-regimet til å stanse alle angrep mot Syrias væpnede opposisjon og mot sivile områder. USA må på sin side overtale moderate opprørsgrupper til å bryte med ekstremistgrupper.

Dersom våpenhvilen varer i en uke vil USA begynne samarbeid med Russland om angrep mot ekstremistgruppa IS og gruppa som tidligere gikk under navnet Nusrafronten.

Avtalen innebærer også deling av etterretningsopplysninger, skriver NTB.

Utenriksminister Børge Brende melder på Twitter at han gleder seg over avtalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer