- USA og Russland er enige om en avtale om Syrias kjemiske våpen

Det sier utenriksminister John Kerry.

 ENIGE: Utenriksminister John Kerry og han russiske kollega Sergey Lavrov er enige om en avtale om Syrias kjemiske våpen. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
ENIGE: Utenriksminister John Kerry og han russiske kollega Sergey Lavrov er enige om en avtale om Syrias kjemiske våpen. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I avtalen mellom de to landene har de kommet med kravet om at Syria må gi våpeninspektører full adgang til alle kjemiske våpenlager før de skal destrueres.

En uke på seg Regimet i Syria har fått en uke på seg til å legge fram alle de kjemiske våpnene de har på lager. Kerry la fram en liste på seks punkter som den syriske regimet må innfri.

- Syria må innen en uke komme med detaljer om sine kjemiske våpen, og verden forventer nå at Assad-regimet lever opp til løftene det har gitt, sa Kerry på en pressekonferanse i Genève lørdag.

Hvis ikke Syria overholder avtalen, vil det medføre straffereaksjoner fra FNs sikkerhetsråd. Det vil komme under kapittel 7 - som åpner for bruk av militær makt.

Diskutert i tre dager Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov har i tre dager diskutert hva som skal gjøres med Syrias arsenal av kjemiske våpen etter at president Bashar al-Assad tidligere denne uken gikk med på det russiske forslaget om å la våpenarsenalet komme under internasjonal kontroll.

- Et militært scenario vil være - uten å overdrive - en katastrofe for hele regionen, sier Sergej Lavrov.

Kerry sa videre at USA og Russland er enige om at Syria må la FN-inspektører slippe til på alle steder der Assad-regimet har lagret sine kjemiske våpen.

Lavrov på sin side sa på pressekonferansen at avtalen som han og Kerry nå har blitt enige om, oppfyller alle kravene som både president Barack Obama og president Vladimir Putin har satt, melder NTB.

- USA og Russland er enige om at det bare finnes en politisk løsning på konflikten, ikke en militær. Nå er det opp til syriske myndigheter å etterleve sine forpliktelser, sa utenriksminister John Kerry.

Frist til sommeren 2014 Både Lavrov og Kerry sa at det nå er opp til FN å legge premissene for hva som skal skje videre. Men ifølge Kerry er det endelige målet at Syrias arsenal av kjemiske våpen skal være fullstendig destruert innen midten av 2014.

- Vi har ikke snakket om hva slags form eventuelle tiltak fra Sikkerhetsrådet skal ha dersom Syria ikke oppfyller sin del av avtalen, sa Kerry.

Ham mener også at lørdagens avtale ble inngått parallelt med forberedelsene til den lenge planlagte internasjonale fredskonferansen for Syria.