- USA og Russland med storstilt modernisering avatomvåpen

Færre, men mer moderne.

ATOMVÅPEN-TEST:  USA testet ut en atombombe på Marshal-øyene i 1952. Foto: Scanpix
ATOMVÅPEN-TEST: USA testet ut en atombombe på Marshal-øyene i 1952. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Antallet atomstridshoder i verden har falt fra 22 600 i 2010 til 15 850 i dag, og det er USA og Russland som har stått for det meste av reduksjonen.

De to landene har likevel fortsatt rundt 90 prosent av verdens atomvåpen og har i flere år drevet en storstilt modernisering av sine arsenal, konstaterer SIPRI i sin siste årsrapport.

USA har flest - Til tross for fornyet internasjonal interesse for å prioritere atomnedrustning, tyder moderniseringsprogrammene som nå pågår hos atomvåpenmaktene på at ingen av dem akter å gi slipp på sitt atomarsenal med det første, sier Shannon Kile i SIPRI.

USA har nå 7 260 atomstridshoder i sitt arsenal, og dette er 40 færre enn i fjor. Russland har 7 500 atomstridshoder og dette er 500 færre enn i fjor, går det fram av Sipris oversikt.

USA har flest utplasserte stridshoder, det vil si stridshoder montert på raketter eller plassert på baser med operative styrker, 2.080 i tallet. Russland har utplassert 1780 av sine stridshoder.

Israel og Nord-Korea - India og Pakistan Av de øvrige sju landene som har atomvåpen i sitt arsenal, er det Frankrike som topper lista med 300 atomstridshoder, 290 av dem utplassert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.