ATOMVÅPEN-TEST:  USA testet ut en atombombe på Marshal-øyene i 1952. Foto: Scanpix
ATOMVÅPEN-TEST: USA testet ut en atombombe på Marshal-øyene i 1952. Foto: ScanpixVis mer

- USA og Russland med storstilt modernisering avatomvåpen

Færre, men mer moderne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet atomstridshoder i verden har falt fra 22 600 i 2010 til 15 850 i dag, og det er USA og Russland som har stått for det meste av reduksjonen.

De to landene har likevel fortsatt rundt 90 prosent av verdens atomvåpen og har i flere år drevet en storstilt modernisering av sine arsenal, konstaterer SIPRI i sin siste årsrapport.

USA har flest - Til tross for fornyet internasjonal interesse for å prioritere atomnedrustning, tyder moderniseringsprogrammene som nå pågår hos atomvåpenmaktene på at ingen av dem akter å gi slipp på sitt atomarsenal med det første, sier Shannon Kile i SIPRI.

USA har nå 7 260 atomstridshoder i sitt arsenal, og dette er 40 færre enn i fjor. Russland har 7 500 atomstridshoder og dette er 500 færre enn i fjor, går det fram av Sipris oversikt.

USA har flest utplasserte stridshoder, det vil si stridshoder montert på raketter eller plassert på baser med operative styrker, 2.080 i tallet. Russland har utplassert 1780 av sine stridshoder.

Israel og Nord-Korea - India og Pakistan Av de øvrige sju landene som har atomvåpen i sitt arsenal, er det Frankrike som topper lista med 300 atomstridshoder, 290 av dem utplassert.

Storbritannia har 215 atomstridshoder, 150 utplassert, mens det er uklart hvor mange atomstridshoder de øvrige landene har utplassert.

Kina har ifølge SIPRI 260 atomstridshoder, Pakistan har mellom 100 og 120, India mellom 90 og 110, Israel 80 og Nord-Korea mellom 6 og 8.

Av landene med atomvåpen i sitt arsenal, er det fire land som ikke har sluttet seg til den internasjonale ikkespredningsavtalen. Det er India, Pakistan, Israel og Nord-Korea.

De samme landene er enten i ferd med å utvikle eller utplassere nye atomvåpensystemer, eller har gjort det klart at de akter å gjøre dette.

Moderniserer og utvider Kina er i ferd med å gjennomføre en moderat utvidelse av antallet atomstridshoder, Både India og Pakistan er i ferd med å utvide produksjonsanleggene for slike våpen og utviklet nye rakettsystemer, Israel har testet langtrekkende raketter som kan utstyres med atomstridshoder og Nord-Korea antas også å ruste opp.

- Den gode nyheten er at det blir stadig færre atomstridshoder. Den dårlige nyheten er at alle land som har slike våpen, er fast bestemt på å beholde dem i uoverskuelig framtid og de er også enten i ferd med å modernisere eller bygge nye våpensystemer, sier Kile.
(NTB)