ADVARER MOT ØVELSE: USA og Sør-Korea har en felles årlig øvelse i begynnelsen av hvert år. Igjen advarer Nord-Korea mot at de ser på øvelsene som en direkte provokasjon og opptakten til militær invasjon. Foto: Reuters/NTB Scanpix
ADVARER MOT ØVELSE: USA og Sør-Korea har en felles årlig øvelse i begynnelsen av hvert år. Igjen advarer Nord-Korea mot at de ser på øvelsene som en direkte provokasjon og opptakten til militær invasjon. Foto: Reuters/NTB ScanpixVis mer

- USA og Sør-Korea må stoppe de farlige militære øvelsene som kan resultere i katastrofe

Nord-Korea anser årlige øvelser som direkte provokasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea krever at USA og Sør-Korea stanser de årlige militære øvelsene i februar og mars, og advarer mot at de utgjør en direkte provokasjon mot regimet i Pyongyang, melder Reuters.

- Vi vil advare USA og Sør-Korea og krever en stans i de farlige militære øvelsene som kan føre til katastrofe.

Gjentar 2013-retorikk Men advarselen endrer nok ikke planene til militærstrategene i Seoul eller Washington D.C. Nord-Korea kom med en liknende retorikk i fjor.

I 2013 advarte Nord-Korea med at de ville gjengjelde enhver fiendtlig trekk ved å bombe USA, Japan og Sør-Korea. I fjor utløste advarselen krisestemning og militær opprusting på den koreanske halvøya og måneder med hard krigsretorikk.

Lederne i Pyongyang ser på de årlige militærøvelsene som opptakten til invasjon, ifølge Reuters.

Sør: - Vil gjengjelde aggresjon Forsvarsdepartementet i Sør-Korea opplyser at de vil gjennomføre militærøvelsene som planlagt, og sier at de ikke har oppdaget noen tegn til uvanlig aktivitet blant de militære styrkene i Nord-Korea.

- Hvis Nord-Korea faktisk iverksetter en militær aggresjon på grunn av det som er en normal øvelse, vil våre militære styrker nådeløst og besluttsomt gjengjelde dem, sier talsmann Kim Min-seok.

Selv om Nord-Korea er kjent for å komme med mange tomme trusler, har det vært en rekke dramatiske eskaleringer de siste åra. Blant annet ble øya Yeonpyeong utsatt for et artilleriangrep i 2010.

Atombombe-test Analytikere vurderer risikoen for at Nord-Korea tør å risikere en konvensjonell militær konflikt som lav, siden det er anslått at Nord-Korea vil tape en slik konflikt.

Men flere mener Nord-Korea istedet kan være truende til å iverksette et rakettangrep eller gjennomføre en prøvesprengning av en atombombe. Landet har ifølge Reuters gjennomført tre slike tester, den siste i februar i fjor.