SAMMEN MOT KIM: Sør-Korea og Usa signerte fredag 22. mars en avtale som forpliktet de to landene til å samarbeide i tilfelle angrep fra Nord-Korea. Foto: KCNA
SAMMEN MOT KIM: Sør-Korea og Usa signerte fredag 22. mars en avtale som forpliktet de to landene til å samarbeide i tilfelle angrep fra Nord-Korea. Foto: KCNAVis mer

USA og Sør-Korea med felles front mot-Nord Korea

Signerte forsvarsavtale fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sør-Korea og USA inngikk fredag en felles forsvarsavtale for å møte provokasjonene fra Nord-Korea, det melder BBC.

Den nye avtalen knytter de to landenes forsvar tettere sammen. USA og Sør-Korea vil stå sammen om en felles militær reaksjon i tilfelle et angrep.

- Dette gjør at begge nasjoner kan svare samlet på provokasjonene fra Nord-Korea, med Sør-Korea i ledelsen og USA i støtte, sa en talsmann for Sør-Koreas forsvarsministerium, Kim Min-seok mandag. 

Allerede beskyttet av USA USA har allerede 28 000 mann stasjonert i sør, og disse har hele tiden vært beredt til å bistå Sør-Korea i tilfelle trefninger med styrker fra nord.

De har dessuten stått for det BBC kaller en «atom-paraply», i praksis en slags kald-krig-modell der styrkeforholdet skal hindre Nord-Korea i å ta i bruk atomvåpen. Forskjellen på fredagens avtale og tidligere avtaler er at den forhåpentligvis også vil bidra til at Nord-Korea vil avstå fra mindre provokasjoner.

Sør Korea kan nå be om hjelp også i tilfelle mindre angrep, for eksempel på avsidesliggende sørkoreanske øyer.

- Effekten vil være at Nord-Korea ikke tør å provosere oss, sa Min-seok.

De to landene startet arbeidet med avtalen i 2010, etter at Nord-Korea bombet en sørkoreansk øy.

Spent situasjon Forholdet mellom Nord- og Sør-Korea er for tiden svært spent. Det nordkoreanske regimet har gjentatte ganger truet med atomangrep mot nabolandet i sør.

De har dessuten truet med militærangrep dersom folk ikke forlater sørkoreanske grenseøyer.

Nord-Koreas viseambassadør til FN, Ri Tong-il, hevdet mandag at det er trusselen fra atommakten USA som har tvunget Nord-Korea til å utvikle kjernevåpen selv.

Fra Pyongyang har det dessuten kommet sterke reaksjoner på den felles militærøvelsen mellom Sør-Korea og USA. De sa blant annet at våpenstillstanden mellom nabolandene var å betrakte som over.

USA advarte med å si at de vil «svare med hele sitt register», i tilfelle provokasjoner, og Nord-Korea på sine side er etter eget utsagn klare for total krig.

I en kunngjøring 8 mars, bare noen timer etter at FNs sikkerhetsråd vedtok nye FN-sanksjoner mot landet, sa Nord-Korea at de også annullerer en ikke-angrepsavtale fra 1991 og avbryter en telefonisk hotline med Seoul som ble installert i 1971.