USA og Storbritannia presser Saddam

Irakerne vil at FNs generalsekretær Kofi Annan skal komme til Bagdad, fordi «han har et ansvar for å løse krisen». Men generalsekretæren ser ifølge en talsmann ikke hvilken rolle han kan spille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

grafikk)

- Når vi oppfordrer Annan om å komme til Bagdad, er det ikke fordi vi frykter et amerikansk angrep. Men FN har plikt til å løse problemene gjennom dialog og gjensidig forståelse, skriver al-Thawra, som er talerør for det regjerende Baath-partiet i Irak.

Den britiske regjering skjerpet fredag tonen, og statsminister Tony Blair sa at en militæraksjon mot Saddam Hussein ikke er til å unngå hvis han fortsatt velger å utfordre verdenssamfunnet.

- Vi er klar til å aksjonere militært, hvis vi blir tvunget til det. Det er bare å beklage, men våre mål er klare: Irak skal tvinges til å respektere påleggene fra FNs sikkerhetsråd, sa Blai r.

Hans forsvarsminister George Robertson understreket at tiden er i ferd med å renne ut for Saddam. - Enten aksepterer han vilkårene for avvæpning, eller så må vi gå inn å gjøre jobben.

Uforsonlig Aziz

Iraks visestatsminister Tarig Aziz er fortsatt like steil. - Hvis Annan mener han har noe å utrette, er han velkommen. Men jeg ser ikke noe lys i enden av tunnelen, og vi vil ikke prøve å overtale Annan til å komme hit, sa en uforsonlig Aziz i Bagdad torsdag kveld.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer