USA og Storbritannia presser Saddam

Irakerne vil at FNs generalsekretær Kofi Annan skal komme til Bagdad, fordi «han har et ansvar for å løse krisen». Men generalsekretæren ser ifølge en talsmann ikke hvilken rolle han kan spille.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

grafikk)

- Når vi oppfordrer Annan om å komme til Bagdad, er det ikke fordi vi frykter et amerikansk angrep. Men FN har plikt til å løse problemene gjennom dialog og gjensidig forståelse, skriver al-Thawra, som er talerør for det regjerende Baath-partiet i Irak.

Den britiske regjering skjerpet fredag tonen, og statsminister Tony Blair sa at en militæraksjon mot Saddam Hussein ikke er til å unngå hvis han fortsatt velger å utfordre verdenssamfunnet.

- Vi er klar til å aksjonere militært, hvis vi blir tvunget til det. Det er bare å beklage, men våre mål er klare: Irak skal tvinges til å respektere påleggene fra FNs sikkerhetsråd, sa Blai r.

Hans forsvarsminister George Robertson understreket at tiden er i ferd med å renne ut for Saddam. - Enten aksepterer han vilkårene for avvæpning, eller så må vi gå inn å gjøre jobben.

Uforsonlig Aziz

Iraks visestatsminister Tarig Aziz er fortsatt like steil. - Hvis Annan mener han har noe å utrette, er han velkommen. Men jeg ser ikke noe lys i enden av tunnelen, og vi vil ikke prøve å overtale Annan til å komme hit, sa en uforsonlig Aziz i Bagdad torsdag kveld.

Annan skulle fredag delta på et lukket møte i FNs sikkerhetsråd, der Irak-krisen er hovedtema. Russland er fortsatt innbitt motstander av en militæraksjon mot Irak, men den russiske FN-ambassadøren Sergej Lavrov sa at Annan selv har «de beste forutsetninger for å bedømme nødvendigheten av en reise til Bagdad».

Generalsekretæren dro til Bagdad i februar da et amerikansk angrep sist var på trappene. Etter tre dagers intense forhandlinger klarte Annan å avverge en konfrontasjon og fikk i tillegg enn utvidet avtale om «olje for mat» på plass.

Nå er frontene skjerpet etter at Saddam gjentatte ganger de siste månedene har lagt hindringer i veien for våpeninspektørenes arbeid. Begret var fullt 31. oktober, da Saddam brøt alt samarbeid med FN, og alle inspektørene er nå trukket ut av landet.

Militær opptrapping

USA har de siste par dagene forsterket sitt flåtenærvær i Golfen og Persiabukta med to hangarskip og vel 20 andre marinefartøyer. Antall Tomahawk krysserraketter er fordoblet fra februar, og ligger i dag på vel 300.

I tillegg er flystyrken fortsterket med 84 kampfly og vel 40 transportfly. USA har også stasjonert fly på baser i Saudi-Arabia, men saudierne er tilbakeholdne med å tillate sine baser som utgangspunkt for et flyangrep mot irakisk område.

Britene har også en mindre styrke i området som er klar til aksjon. 12 Tornado bombefly står i Kuwait, mens seks andre er i Saudi-Arabia. I tillegg kommer jagerfly og tankfly som er stasjonert på NATO-basen Incirlik i Tyrkia. Britene har også to fregatter i Golfen.

(NTB-Reuters)