Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA og Storbritannia slår alarm: Russland-støttede hackere står bak gigantisk globalt dataangrep

MIllioner av rutere skal være rammet, «milliarder av maskiner» skal være mål. Norske myndigheter følger nøye med på situasjonen.

SLÅR ALARM: Amerikansk og britisk etterretning har gått ut med et felles varsel om et pågående globalt cyberangrep. Illustrasjonsfoto: Silas Stein / dpa / NTB Scanpix
SLÅR ALARM: Amerikansk og britisk etterretning har gått ut med et felles varsel om et pågående globalt cyberangrep. Illustrasjonsfoto: Silas Stein / dpa / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA og Storbritannia sier mandag at hackere, støttet av russiske myndigheter, har infisert millioner av rutere over hele verden. Dataangrepet skal være en del av en spionasjekampanje rettet mot ulike lands myndigheter, bedrifter og kritisk infrastruktur, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Flere millioner rutere skal være rammet, og britiske myndigheter opplyser at angrepene blant annet har rammet Storbritannia.

- Dette er målrettet jobbing mot flere enheter over flere månder, og vi tror at russiske myndigheter står bak, sier Ciaran Martin, som leder britiske National Cyber Security Centre, ifølge The Independent.

- Målene er milliarder av maskiner, sier han videre.

Mona Strøm Arnøy, kommunikasjonsdirektør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), sier til Dagbladet at også de er kjent med det angivelige angrepet.

- Vi kjenner til opplysningene fra britisk og amerikansk etterretning, og følger nøye med på situasjonen, sier Arnøy til Dagbladet.

Fryktet «hevn»

Nyheten kommer bare timer etter at den britiske avisa The Times meldte at landets statsminister, Theresa May, har mottatt etterretningsrapporter som tyder på at Russland-baserte hackere forbereder seg på et omfattende cyberangrep.

Ifølge avisa antyder rapportene at det ventede angrepet kan føre til avsløring av pinlig eller kompromitterende informasjon om blant annet britiske ministere og parlamentsmedlemmer.

Ifølge avisa har britisk etterretning forberedt seg på nettopp et slikt angrep, som en form for hevn for Storbritannias svar på nervegiftangrepet i Salisbury, og helgas amerikanskledede luftangrep på Syria.

Sender ut varsel

Amerikanske og britiske etterretningstjenester gikk mandag ut med et felles varsel om de angivelige angrepene:

«Russiske statsstøttede aktører bruker infiserte rutere til å utføre angrep som støtter opp om spionasje, utvinning av intellektuell eiendom, opprettholdelse av vedvarende tilgang til lokale nettverk, samt å potensielt legge grunnlaget for framtidige offensive operasjoner», heter det i varselet, ifølge Bloomberg.

I uttalelsen heter det videre at en rekke kilder, fra både private og offentlige etterretnings- og sikkerhetsorganisasjoner, samt allierte, har meldt fra om slik aktivitet til de to lands myndigheter.

- Ondsinnet cyberaktivitet

De to lands myndigheter mener de angivelige angrepene er rettet mot rutere som danner en sentral del av internettets infrastruktur. Sikkerhetsmyndigheter advarer om at de infiserte ruterne vil kunne brukes til å starte aggressive cyberoperasjoner i framtida.

- Når vi ser ondsinnet cyberaktivitet, enten det kommer fra Kreml eller andre ondsinnede nasjonalstater, så kommer vi til å presse tilbake, sier Rob Joyce, cybersikkerhetskoordinator ved Det hvite hus, ifølge Reuters.

De angivelige russiske angrepene skal ha påvirket et bredt spekter av organisasjoner, inkludert internettleverandører, private bedrifter og leverandører av kritisk infrastruktur, opplyser tjenestemennene, ifølge nyhetsbyrået.

Russiske myndigheter har foreløpig ikke kommentert anklagene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!