VIL SATSE PÅ ALTERNATIVE KLIMAKUTT: Hillary Clinton la fram de nye, amerikanske miljøforslagene i Washington i dag. Foto: AP/Charles Dharapak/Scanpix
VIL SATSE PÅ ALTERNATIVE KLIMAKUTT: Hillary Clinton la fram de nye, amerikanske miljøforslagene i Washington i dag. Foto: AP/Charles Dharapak/ScanpixVis mer

USA og Sverige satser på alternative klimakutt

Mens forsøkene på å kutte verdens CO2-utslipp står i stampe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CO2 er nemlig ikke den eneste gassen som bidrar til å forsterke jordas drivhuseffekt. Metan, hydrofluorkarboner (HFC) og flere andre stoffer virker på samme måte, og hvis utslippene av dem kuttes, kan det få stor betydning for klimaet.

- Når vi finner effektive og rimelige måter å begrense den globale oppvarmingen på, så bør det motivere oss alle til å handle, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton torsdag.

Hun fortalte at USA, Bangladesh, Canada, Mexico, Ghana og Sverige har dannet en ny koalisjon som skal jobbe for å redusere utslippene av metan, HFC-gasser og sot.

Disse stoffene har forholdsvis kortvarig levetid i atmosfæren, men bidrar likevel til å øke temperaturen på jorda på forskjellige måter.

- Koalisjonen vil mobilisere ressurser, samle politisk støtte, hjelpe land til å utvikle og gjennomføre nasjonale handlingsplaner, øke bevisstheten i befolkningen og nå ut til andre land, selskaper og organisasjoner, sier Clinton.

FNs miljøprogram (UNEP) vil fungere som koalisjonens sekretariat, og det er allerede foreslått en rekke tiltak som kan få ned utslipp av klimaskadelige stoffer med kort levetid i atomsfæren.

Blir tiltakene gjennomført, kan det bremse den globale oppvarmingen med 0,5 grader innen 2050, ifølge UNEPs beregninger.

(NTB)

STØTTER USA: Sveriges miljøvernminister Lena Ek. Foto: AP/Charles Dharapak/Scanpix
STØTTER USA: Sveriges miljøvernminister Lena Ek. Foto: AP/Charles Dharapak/Scanpix Vis mer