- USA og Taliban diskuterte bin Laden-utlevering

Møttes på hotell i Frankfurt i november 2000, hevder tysk TV-kanal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Representanter for USA og for Taliban-regimet møttes ett år før 11. september og diskuterte utlevering av Osama bin Laden til USA.

Representantene møttes i all hemmelighet i Frankfurt for å diskutere betingelsene for en utlevering, men ble ikke enige, ifølge en TV-dokumentar produsert av den tyske TV-kanalen ZDF. Etter det mislykte møtet ble det ikke gjort nye forsøk på å drøfte spørsmålet.

Møtet skal ha funnet sted på et hotell i Frankfurt i november 2000.

- Du kan få ham

Den afghansk-amerikanske forretningsmannen Kabir Mohabbat sier til ZDF at han forsøkte å megle fram en avtale mellom USA og Taliban-regimet, som holdt bin Laden under sine vinger i Afghanistan.

Ifølge forretningsmannen Mohabbat skal Talibans daværende utenriksminister, mulla Wakil Ahmed Mutawakil, ha sagt til ham: «Du kan få ham når som helst når amerikanerne er klare. Gi oss et land, så skal vi utlevere ham.»

ZDF-programmet ble vist på tysk TV i går kveld.

Formidlet kontakt

Et tysk medlem av EU-parlamentet, Elmar Brok, bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at han hjalp Mohabbat å få kontakt med amerikanske myndigheter i 1999.

- Han sa til meg at Taliban hadde visse tanker om å utlevere bin Laden, ikke til USA, men til et tredjeland eller til Den internasjonale domstolen i Haag, sier Brok.

- Meldingen var: «Det er vilje til å snakke om utlevering av bin Laden», og Talibans mål var åpenbart å oppnå USAs anerkjennelse og opphevelse av boikotten, sier Brok med referanse til den internasjonale isolasjonen av Taliban-regimet. Han informerte USAs ambassadør John Kornblum. Kornblum, som i dag er sjef i en investeringsbank i Tyskland, vil ikke kommentere saken.

Brok presiserer at han verken kan eller kunne innestå for seriøsiteten i tilbudet.

- Flere forslag

Ifølge ZDF ble det framsatt «flere forslag» fra afghansk side, og det skal ha vært snakk om nye samtaler i den amerikanske ambassaden i Pakistan. Samtalene skulle da dreie seg om hvor og når bin Laden skulle utleveres.

Ingen nye samtaler fant sted før 11. september 2001. Men fem dager etter ble det gjennomført nye samtaler i byen Quetta i Afghanistan, der amerikanske representanter krevde å få utlevert bin Laden i løpet av 24 timer. Dette ble avslått. Disse samtalene har tidligere vært omtalt i amerikansk presse.

(NTB-Reuters)