USA og Taliban skal forhandle

Amerikanske utsendinger og afghanske Taliban-islamister skal i løpet av noen få dager starte samtaler i Qatars hovedstad Doha.

FORHANDLINGER: Her står afghanske soldater vakt etter et Taliban-angrep ved flyplassen i Kabul tidligere denne måneden. Foto: AP / NTB Scanpix
FORHANDLINGER: Her står afghanske soldater vakt etter et Taliban-angrep ved flyplassen i Kabul tidligere denne måneden. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagen i dag er kanskje den viktigste i Afghanistan-krigen på mange år. Først ga den NATO-ledede ISAF-styrken over den militære kontrollen av hele det afghanske territoriet til landets sikkerhetsstyrker.

Deretter åpnet Taliban et offisielt diplomatisk kontor i Doha under stor ståhei. Og ikke før det hadde skjedd, kom meldingen fra Det hvite hus i Washington om at amerikanske utsendinger skal begynne samtaler med Taliban gjennom det nye Doha-kontoret.

Blir det fred? Spørsmålet alle stiller seg er om dette fører til fred, ikke minst fordi Taliban fremdeles har som mål at Afghanistan skal styres etter sharia-lovene. Men uansett er det som har skjedd både overraskende og - i utgangspunktet - positivt.

USA har hatt hemmelige samtaler med Taliban i flere måneder, uten at det har sett ut til å ha noen innvirkning på slagmarken i Afghanistan. Tvert om har talibanernes våroffensiv vært ekstra kraftig i år, og det har vært nesten daglige selvmordsaksjoner. 

Hvorfor USA nå plutselig vil snakke med Taliban, er foreløpig uklart, men et par viktige poenger kan nevnes. Taliban har i et par år hatt et uoffisielt kontor i Doha, hvor blant annet samtalene med USA har foregått. Nå er dette kontoret offisielt anerkjent av USAs allierte, Qatar, og dermed blir det mye lettere å prøve å få i stand en fredsprosess.

Av meldingene som er kommet ut i ettermiddag tyder også mye på at det som står øverst på dagsorden, er en fangeløslatelse, der tre medlemmer av Taliban etter planen skal utveksles med en amerikansk sersjant som sitter i fangenskap hos den afghanske islamistbevegelsen. Partene vil også ha mulighet til å diskutere hvor de står i forhold til hverandre.

Droppet al-Qaida-krav Det mest oppsiktsvekkende er at USA har droppet sitt hovedkrav for å forhandle offentlig med Taliban; at talibanerne bryter alt samarbeid med og støtte til al-Qaida.

Men ordbruken til Mohammed Naeem, leder for talibankontoret i Doha var kanskje like overraskende. Naeem gjorde det klart at ingen operasjoner med fremmede land skal bli igangsatt fra afghansk territorium. I beste mening kan dette tolkes som at afghanske islamister ikke lenger vil trene opp egne eller utenlandske hellige krigere som skal begå terrorhandlinger i utlandet.

Men det gjenstår å se om dette vil bli en realitet. Samtidig blir det spennende å se om Naeem og Taliban vil oppfylle løftene om å få et så godt forhold til sine naboland som mulig. Dette er ikke minst Pakistan opptatt av.

«Fedsfyrste» - Gjennom vårt kontor vil vi også ha møter med forskjellige lands representanter og for internasjonale organisasjoner, sa Naeem som i deler av sin tale uttalte seg som den rene fredsfyrste.

Han sa imidlertid ikke at Taliban ville forhandle med myndighetene, men med det afghanske folk.

Likevel blir det trolig også forhandlinger med afghanske regjeringsutsendinger i Doha. Bare noen timer etter at president Hamid Karzai hadde sagt at alle forhandlinger med Taliban må foregå i Afghanistan og ikke i utlandet, sendte afghanske myndigheter ut en melding om at også de ville delta i Doha. Så er spørsmålet om Karzai er blitt overkjørt av USA eller ikke.

Seansen der afghanske myndigheter fikk overtatt kontrollen over sitt land fra ISAF, må til en viss grad ses på som symbolsk. Taliban kontrollerer deler av landet, og det er ingen tvil om at afghanerne ikke klarer seg uten ISAF-soldatenes hjelp til disse trekker seg ut ved utgangen av neste år. Men kanskje kan forhandlingene føre til færre kamper.

Men det er langt igjen og ingen garanti for fred. Både i USA og i Afghanistan vil forhandlinger med Taliban av mange bli sett på som et forræderi, ikke minst blant mange menneskerettighetsorganisasjoner og kvinner. Med 11. september fremdeles i friskt minne er det nok mange som ikke forstår at amerikanerne vil sette seg til forhandlingsbordet sammen med de som lot al-Qaida få operere fritt i Afghanistan.