Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA om at Putin kaster ut over 700 diplomater: - Unødvendig

USA innførte nye sanksjoner mot Russland.

KASTER UT 755 DIPLOMATER: Russlands president Vladimir Putin tvinger 755 amerikanske diplomater til å forlate landet. Utvisningene er et svar på nye amerikanske sanksjoner. USA kaller beslutningen for «unødvendig». Her med USAs president Donald Trump under G20-møtet i Tyskland i sommer. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
KASTER UT 755 DIPLOMATER: Russlands president Vladimir Putin tvinger 755 amerikanske diplomater til å forlate landet. Utvisningene er et svar på nye amerikanske sanksjoner. USA kaller beslutningen for «unødvendig». Her med USAs president Donald Trump under G20-møtet i Tyskland i sommer. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske myndigheter kaller Russland beslutning om å kaste ut hundrevis av amerikanske diplomater for «en beklagelig og unødvendig handling».

Det sier departementet i en uttalelse ifølge nyhetsbyrået AP.

Iskaldt svar

De nøyaktige 755 amerikanske diplomatene blir sendt hjem til USA som et svar på de nye amerikanske sanksjonene mot Russland.

Det var Russlands president Vladimir Putin som annonserte at de 755 amerikanske diplomatene må pakke sakene sine og dra i et intervju med den russiske TV-kanalen Rossiya 1, ifølge Russia Today.

- Jeg bestemte at det var på tide å vise at vi ikke vil la noen ting forbli ubesvart, sa Putin om hvorfor han kaster ut 755 amerikanske diplomater.

Vil besvare Russland

En amerikansk tjenestemann betegnet utvisningene som både beklagelige og grunnløse og la til at Washington nå vurderer hvordan de skal svare på utspillet.

Videre sier han at landet i lang tid har ventet på positive endring i Washingtons holdninger til Moskva, og at de håpte på at situasjonen ville forandre seg.

- Jeg tenkte også at vi måtte vise at vi ikke kommer til å la noe gå ubesvart hen, sier han, og legger til at Russland har en rekke muligheter til å besvare USAs sanksjoner.

- Men jeg håper at vi ikke kommer til å havne der, og jeg motsetter meg dette i dag, legger han til.

Nye sanksjoner

Den amerikanske Kongressen vedtok tidligere denne uka nye sanksjoner mot Russland. Det var knyttet spenning til om USAs president Donald Trump ville signere de nye sanksjonene til lov.

De nye sanksjonene Kongressen har vedtatt, fratar nemlig presidenten muligheten til å myke opp sanksjonene mot Russland på egenhånd.

Men Det hvite hus annonserte på fredag at Trump ville godkjenne sanksjonene.

Nå må Trump gå til Kongressen for å eventuelt myke opp og oppheve sanksjonene mot Russland.

Kongressens nye sanksjoner var de amerikanske folkevalgtes svar på Russlands angivelige innblanding i fjorårets presidentvalg i USA.

Mange avhengig av Russland

Ifølge BBC rammer sanksjonene som ble vedtatt i Representantenes hus nøkkelindustrier i Russland, som jernbane, shipping, metallproduksjon og gruvedrift. De omfatter også restriksjoner på selskaper som handler med russisk oljeindustri.

EU var kritiske til dette, ettersom det signaliserte at USA ville gå bort fra samarbeidet om sanksjoner mot Russland.

Mange EU-land er avhengige av Russland som gassleverandør, og i disse dager forhandler unionen med Russland om bygging og drift av gassrørledningen Nord Stream 2.

Hvis våre bekymringer ikke blir tatt på alvor, står vi klare til å handle deretter i løpet av få dager, het det i en uttalelse fra EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker onsdag.

Dagbladet/NTB

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!