Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA om zika: - Alt ved dette viruset viser seg å være litt skumlere enn vi trodde

Obama ber om mer penger.

BEKYMRET:  Anthony Fauci, leder av National Institute of Allergy and Infectious Diseases, og Anne Schuchat, nestleder ved Centers for Disease Control and Prevention, på en pressekonferanse i Det hvite hus i natt norsk tid. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP / NTB scanpix
BEKYMRET: Anthony Fauci, leder av National Institute of Allergy and Infectious Diseases, og Anne Schuchat, nestleder ved Centers for Disease Control and Prevention, på en pressekonferanse i Det hvite hus i natt norsk tid. Foto: Alex Wong / Getty Images / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i år gikk Verdens helseorganisasjon (WHO) ut og erklærer at den eksplosive spredningen av zikaviruset kan bli en global krise.

Det myggbårne viruset mistenkes for å ha forårsaket en sterk økning av alvorlige fosterskader, først og fremst den nevrologiske lidelsen mikrokefali som fører til at barnets hodeskalle blir mindre enn normalt, fordi hjernen utvikler seg unormalt i fosterlivet.

- Ikke betryggende Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) forskes det fortsatt på å finne en sikker årsaksforklaring til økningen av barn født med mikrokefali, men det er enigheter om at teorien om zikafeber står stadig sterkere. Nå mener amerikanske helsemyndigheter også at viruset er noe farligere enn først antatt.

- Det vi finner ut er ikke betryggende. Alt ved dette viruset viser seg å være litt skumlere enn vi trodde innledningsvis, sa Anne Schuchat nestleder ved Centers for Disease Control and Prevention på en pressekonferanse i Det hvite hus i natt norsk tid ifølge BBC.

Sammen med Anthony Fauci fra National Institute of Allergy and Infectious Diseases la hun fram nye funn og opplysninger om viruset. Ifølge nyhetsbyrået AP er de bekymret over at Zika-viruset nå knyttes til dødsfødsler, spontanaborter og ulike komplikasjoner i løpet av svangerskapet.

Ber om penger Tidligere i vår ble viruset knyttet til Guillain-Barré-syndrom, en sjelden tilstand der kroppens immunforsvar angriper deler av nervesystemet. I tillegg undersøker nå brasilianske forskere to tilfeller hvor det er blitt rapportert om hjernebetennelse etter Zika-smitte, opplyste Fauci og Schchat på pressekonferansen. De sier de ikke frykter et masseutbrudd i USA, men sier de må være forberedt på at viruset vil spre seg.

President Barack Obama har bedt kongressen om 1,9 milliarder dollar i et forsøk på å stoppe viruset, og finne mulige behandlingsmetoder, men har hittil ikke fått gjennomslag, skriver AP. Han har sagt at han vil bruke 589 millioner dollar som ble satt av i forbindelse med ebolakrisa, men som ikke ble brukt. Myndighetene håper å ha en mulig vaksine klar for testing i løpet av våren, men omtaler den kun som en potensiell midlertidig løsning.

Frykter ikke spredning i Norge Ettersom viruset først og fremst overføres ved myggstikk, er FHI ikke bekymret for en spredning i Norge. Norske mygg er i samme slekt som myggen som sprer viruset, men de har ikke evnen til å spre zikavirus.

Tidligere i år ble det meldt at en gruppe leger mente at giftmidlene som brukes for å bekjempe viruset kan være årsaken til den kraftige økningen i mikrokefali-tilfeller. Ifølge FHI er det ikke funnet noen bevis for denne teorien, men de skriver at det er «viktig å snu alle steiner for komme frem til et klart svar på spørsmålet om årsakssammenhengen».

• Les mer om Zika på Folkehelseinstituttets spørsmål og svar-side.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart