- USA overhørte samtale om kjemiske våpen - mener det beviser at syriske myndigheter sto bak nervegassangrepet

Skal ha overhørt panikkfylt samtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En samtale mellom en ansatt i det syriske forsvarsdepartementet og lederen for en styrke utstyrt med kjemiske våpen, er USAs bevis for at regimet er ansvarlig for nervegassangrepet som tok livet av over tusen mennesker.

Det skriver Foreign Policy, som siterer en etterretningsrapport om de panikkfylte telefonsamtalene som ble gjort i timene etter angrepet forrige uke.

Se videoen som ifølge Reuters viser kaoset i timene etter nervegassangrepet, i videovinduet øverst i denne saken. Vi advarer mot sterke bilder.

- Vil gå til motangrep Samtalene, som ble overhørt av USAs spionorganisasjoner, er ifølge magasinet det som gjør amerikanske myndigheter er sikre på at nervegassangrepet ble utført av president Bashar al-Assads styre.

«Det er også derfor USAs militære mest sannsynlig også vil gå til angrep på regimet i løpet av bare få dager», skriver magasinet.

Det kommer imidlertid ikke fram i artikkelen hva som ble sagt i telefonsamtalene mellom de to partene, og heller ikke de amerikanske myndighetene vet nøyaktig hvem som sto bak angrepet.

- Det er usikkert hvor kontrollen ligger. Er det bare en overordnet velsignelse i forhold til dette? Eller er det nøyaktige ordre før hvert angrep? spør en etterretningsoffiser i samtale med Foreign Policy.

- Skummet ut av munnen Det var onsdag forrige uke at angrepet, som skjedde fra luften, fant sted. Raketter fylt med kjemiske stoffer ble sluppet over flere forsteder rundt Damaskus.

Det er ukjent nøyaktig hvor mange som ble drept av nervegassen, men flere steder blir det rapportert om 1300 dødsfall.

«Det skummet av munnene deres, pupillene deres var små, og de som ble fraktet inn i live kunne ikke trekke pusten og døde senere,» fortalte en farmasøyt og aktivist til nyhetsbyrået AP etter angrepet.

- Grusomt og dumt Syriske aktivister anklaget tidlig president Bashar Al-Assad for å ha brukt kjemiske våpen. Det har hele tida blitt avvist.

- Det er overhodet ikke sant at det er brukt kjemiske våpen nær Damaskus, het det i en kunngjøring på landets statskanal.

OVER TUSEN DØDE: Aktivister tar hånd om flere av de over tusen menneskene som onsdag forrige uke ble drept i nervegassangrepet. Her i Ghouta-området i Damaskus. Foto: REUTERS / Bassam Khabieh / NTB Scanpix
OVER TUSEN DØDE: Aktivister tar hånd om flere av de over tusen menneskene som onsdag forrige uke ble drept i nervegassangrepet. Her i Ghouta-området i Damaskus. Foto: REUTERS / Bassam Khabieh / NTB Scanpix Vis mer

Dersom rapportene stemmer, er angrepet det verste nervegassangrepet i løpet av den to år lange krigen i Syria. Flere ganger har landet selv anklaget opprørerne for å bruke kjemiske våpen.

- Det er grusomt, det er dumt. Hva enn som skjer de neste par dagene.... De vil få som fortjent, sier Det hvite hus' etterretningsoffiser om angrepet fra det som nå kan ha vært syriske myndigheter.

Amerikanske etterretningsanalytikere er sikre på at det var nervegass som ble brukt 21. august. Telefonsamtalene, sammen med legers beskrivelser av skadeomfaget og videoer fra åstedet, gjør dem sikre, ifølge magasinet.

- Alvorlige brudd på humanitær lov 3600 personer ble i løpet av tre timer samme dag, onsdag, behandlet av tre Leger uten grenser-tilknyttede sykehus.

- Slike angrep utgjør alvorlige brudd på internasjonal humanitær lov, som forbyr all bruk av kjemiske og biologiske våpen, sa Morten Rostrup i Leger Uten Grenser, som selv har jobbet som lege i Syria.

FÅR HJELP: Over ett tusen menn, barn og kvinner ble drept i syreangrepet forrige uke. En liten jente mates, mens mannen i bakgrunnen får oksygen gjennom en maske på sykehuset i Saqba utenfor Damaskus. Foto: REUTERS / Bassam Khabieh / NTB Scanpix
FÅR HJELP: Over ett tusen menn, barn og kvinner ble drept i syreangrepet forrige uke. En liten jente mates, mens mannen i bakgrunnen får oksygen gjennom en maske på sykehuset i Saqba utenfor Damaskus. Foto: REUTERS / Bassam Khabieh / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer