- USA overraskes ikke av fransk veto

- Det vil ikke overraske USA om Frankrike legger ned veto dersom det amerikanske resolusjonsforslaget om Irak får flertall i Sikkerhetsrådet, sier en fremtredende amerikansk tjenestemann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har ingen illusjoner når det gjelder Frankrike. Det ville ikke overraske oss overhodet dersom Frankrike velger å si nei helt til slutt også, sier den amerikanske tjenestemannen som ikke vil bli navngitt.

Uansett hva som skjer, vil Frankrike stemme nei, sa den franske presidenten Jacques Chirac i et fjernsynsintervju som ble sendt på de franske TV-stasjonene France 2 og TF1 mandag kveld.

Den franske presidenten sa også at han tror både Kina og Russland er rede til å bruke vetoretten.

Den russiske utenriksministeren Igor Ivanov uttalte mandag at Russland vil legge ned veto mot et amerikansk-britisk resolusjonsforslag som åpner for krig mot Irak.

- Men trolig vil ikke det amerikansk-britisk-spanske forslaget få flertall, sa Chirac i det første fjernsynsintervjuet han gjør om Irak-krisen.

Resolusjonsforslaget trenger tilslutning fra minst ni av de 15 medlemslandene i rådet for å bli vedtatt, og ett eller flere av de fem faste medlemslandene kan stanse forslaget med sin vetorett.

Samtidig kritiserte Chirac de irakiske myndighetene for å ikke samarbeide tilstrekkelig med FNs våpeninspektører som leter etter masseødeleggelsesvåpen i landet.

Resolusjonsforslaget åpner for et militærangrep mot Irak dersom landet ikke retter seg etter alle krav innen 17. mars.

NTB