- USA overraskes ikke av fransk veto

- Det vil ikke overraske USA om Frankrike legger ned veto dersom det amerikanske resolusjonsforslaget om Irak får flertall i Sikkerhetsrådet, sier en fremtredende amerikansk tjenestemann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi har ingen illusjoner når det gjelder Frankrike. Det ville ikke overraske oss overhodet dersom Frankrike velger å si nei helt til slutt også, sier den amerikanske tjenestemannen som ikke vil bli navngitt.

Uansett hva som skjer, vil Frankrike stemme nei, sa den franske presidenten Jacques Chirac i et fjernsynsintervju som ble sendt på de franske TV-stasjonene France 2 og TF1 mandag kveld.

Den franske presidenten sa også at han tror både Kina og Russland er rede til å bruke vetoretten.

Den russiske utenriksministeren Igor Ivanov uttalte mandag at Russland vil legge ned veto mot et amerikansk-britisk resolusjonsforslag som åpner for krig mot Irak.

- Men trolig vil ikke det amerikansk-britisk-spanske forslaget få flertall, sa Chirac i det første fjernsynsintervjuet han gjør om Irak-krisen.

Resolusjonsforslaget trenger tilslutning fra minst ni av de 15 medlemslandene i rådet for å bli vedtatt, og ett eller flere av de fem faste medlemslandene kan stanse forslaget med sin vetorett.

Samtidig kritiserte Chirac de irakiske myndighetene for å ikke samarbeide tilstrekkelig med FNs våpeninspektører som leter etter masseødeleggelsesvåpen i landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer