USA overtar al-Qaida-topp

USA har flydd fem mistenkte al-Qaida-terrorister ut av Pakistan - deriblant Ramzi Binalshibh som skal ha vært en av 11. september-planleggerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To pakistanske myndighets-kilder opplyser til nyhetsbyrået AP at de fire terrormistenkte ble overlevert til amerikanske myndigheter i dag. Alle ble arrestert i Karachi forrige uke. Pågripelsen av al-Qaida-toppen Ramzi Binalshibh ble ansett som en etterlengtet seier i terrorkrigen. Han skal ha vært en av hovedplanleggerne før 11. september-angrepene.

30-åringen skulle ifølge FBI ha vært den 20. flykapreren, men fikk ikke visum til USA. I stedet ga han penger til sin tidligere romkamerat Mohammed Atta - mannen som skal ha vært leder for de fire kaprerlagene. Binalshibh skal også ha bidratt med logistisk hjelp før terroraksjonene.

I et intervju med al-Jazeera skrøt 30-åringen av sin rolle under planlegginga. Intervjuet ble foretatt i Karachi i juni, men først sendt forrige uke.

Pakistanske kilder opplyser at de fire som ble arrestert sammen med Binalshibh, blir etterforsket for drapet på Wall Street-journalist Daniel Pearl.

En amerikanske embetsmann sa i Washington at USA nå har tatt kontrollen over den mistenkte.

- Vi har kontrollen over ham. Vi snakker med ham, sa tjenestemannen. Han sier at amerikanerne overtok ansvaret for Binalshibh for flere dager siden, men at det da gjensto å avklare det endelige juridiske ansvaret.

Pakistans innenriksminister Moinuddin Haider sa tidligere mandag at Pakistan er bundet av folkeretten til å utlevere mistenkte til landet de er ettersøkt i. Tyskland har utlyst en internasjonal arrestordre på Binalshibh, men har sagt seg villig til å la ham bli utlevert til USA, som mistenker ham for å ha vært med i planleggingen av terrorangrepene i fjor.

Tidligere mandag meldte den urduspråklig avisa Ausaf at Binalshibh var overført til et amerikansk marinefartøy utenfor kysten av Pakistan. Den urduspråklige avisen siterte uidentifiserte «informerte kilder», som sier at Binalshibh ble flyttet fra et hemmelig fengsel nær Karachi flyplass etter at 36 FBI-agenter kom til byen.

Pakistansk etterretning skal ifølge en annen pakistansk avis ikke ha ønsket Binalshibh utlevert til USA før de har fått informasjon fra ham om al-Qaida-nettverkets virksomhet i landet. Den 30 år gamle Binalshibh har allerede vært avhørt i flere dager av amerikanske representanter i tillegg til pakistansk politi. Arrestasjonen fant sted i Karachi, der amerikanerne mener flere andre toppfolk fra al-Qaida holder seg skjult.

Binalshibh blir av noen karakterisert som en mulig nummer to i terrornettverket etter Osama bin Laden selv. Amerikanerne har jaktet på ham siden januar, og ved en skjebnens ironi ble han arrestert på selveste årsdagen for terroraksjonene i fjor.

Mandag ble også et annet medlem av al-Qaida arrestert i Pakistan. Pakistanske myndigheter vil ikke opplyse noe om hans identitet, men han skal ha stått sentralt i planleggingen av terroraksjonen mot USS «Cole» høsten 2000. 17 amerikanere ble drept i bombeeksplosjonen.

Den arabiske TV-stasjonen al-Jazeera omtaler Binalshibh som nøkkelmannen i planleggingen av terroraksjonen i september i fjor. Han skulle egentlig vært blant flykaprerne, men klarte ikke å få visum til USA. Ifølge tyske, amerikanske og pakistanske etterforskere tilhørte Binalshibh samme al-Qaida-celle i Hamburg som flere andre av dem som gjennomførte terroraksjonene i fjor. Han var blant annet romkamerat til Mohammed Atta, som styrte American Airlines-flyet inn i World Trade Center.

Binalshibh er etterlyst i Tyskland for drap og planlegging av terroraksjoner, men tyske myndigheter vil ikke stille seg i veien for en utlevering til USA.

<B>ANTATT TOPPMANN: Terroreksperter har påstått at karismatiske Ramzi Binalshibh (30) kan ha vært aktuell som arvtager etter Osama bin Laden.
<B>TATT I DRAMATISK AKSJON: Ramzi Binalshibh ble arrestert i Pakistan i forrige uke etter å ha skrytt på seg deltaktighet i 11. september under et tv-intervju.