USA på glid

USA gir etter i dragkampen om ny Irak-resolusjon i FN. Dermed kan full splittelse mellom Sikkerhetsrådets medlemmer unngås - og det voldsomme presset mot Norge avtar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kilder med inngående kjennskap til de lukkede forhandlingene i New York sier til Dagbladet at en resolusjon, som ikke gir USA muligheten til å sitte med «fingeren på avtrekkeren», kan bli vedtatt.

Uformelt forslag

Frankrike har fått tilslutning til et uformelt forslag som utelater en amerikansk passus om at Irak allerede har begått alvorlige brudd på vedtatte FN-resolusjoner. Flere land har ansett denne passusen for å være en amerikansk snubletråd som åpner for en militær aksjon uavhengig av inspeksjonene.

Med USA på glid kan full splittelse i Sikkerhetsrådet, og en svært vanskelig situasjon for Norge, unngås. Det norske miljøet med tilknytning til arbeidet i FN, har opplevd dragkampen som et voldsomt press. Norge har sittet i et krysspress mellom USA og europeiske motstandere av amerikansk råkjør mot Irak.

Flere UD-tjenestemenn har overfor Dagbladet gitt uttrykk for stor lettelse over at det går mot enighet i Sikkerhetsrådet. Tjenestemenn i Bush-administrasjonen har lenge hevdet at USA regner med støtte fra Norge.

Langt innlegg

- Jeg har sett det, men vet ikke hvor de har det fra, sier UDs pressetalsmann Karsten Klepsvik til Dagbladet.

- Fredag holdt Norge et langt innlegg i Sikkerhetsrådet som på en måte støttet det franske synet, men som også ga delvis støtte til USA. Vårt hovedsyn er at det må etableres et sterkt inspeksjonsregime, men at ikke alle formuleringene i det amerikanske forslaget til resolusjonstekst er nødvendige, uten at jeg kan gå nærmere inn på det, sier Klepsvik.