USA: Pakistanske spioner sto bak terrorangrep

Mot Indias ambassade i juli. 54 personer drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Femtifire personer mistet livet under et selvmordsangrep på den indiske ambassaden i Kabul den 7. juli, i det som var det dødeligste terroranslaget siden Talibanregimets fall i 2001.

Afghanistan hevdet umiddelbart etter angrepet at utenlandsk etterretning sto bak, og så sent som i helgen beskyldte afghansk etterretningstjeneste sine pakistanske kollegaer for å stå bak en rekke terrorangrep i landet, deriblant angrepet på hotell Serena der Dagbladet-journalist Carsten Thommassen ble drept.


Nå skal det amerikanske innenriksdepartementet ha konkludert at pakistansk etterretning har bidratt med logistisk bistand til kamikazeangrepet mot den indiske ambassaden, skriver NY Times i dag.

Konklusjonen er blant annet basert på avlyttingsmateriale fra samtaler mellom agenter ved den pakistanske etterretningstjenesten Inter-Services Intelligence (ISI) og de ekstremistiske islamistene som utførte angrepet.

- Avlyttingsmaterialet bekrefter mange mistanker. Det var et aha-øyeblikk. Endelig har vi fått direkte bevis, sier en kilde i utenriksdepartementet til avisen.

ISI advarer Taliban

I tillegg bekrefter avlyttingsmaterialet at pakistansk etterretningstjeneste lekker stadig mer informasjon til Taliban og andre militante grupperinger i Afghanistan.

Ved flere tilfeller skal representanter for ISI ha advart militante ekstremister om kommende missilangrep.

MINST 54 PERSONER MISTET LIVET OG ENDA FLERE BLE ALVORLIG SKADD DA EN SELVMORDSBOMBER SPRENGTE SEG I LUFTEN UTENFOR DEN INDISKE AMBASSADEN I KABUL: Nå skal USA ha bevis for at pakistansk etterretningstjeneste bisto bakmennene. Foto: AFP PHOTO/STR/SCANPIX
MINST 54 PERSONER MISTET LIVET OG ENDA FLERE BLE ALVORLIG SKADD DA EN SELVMORDSBOMBER SPRENGTE SEG I LUFTEN UTENFOR DEN INDISKE AMBASSADEN I KABUL: Nå skal USA ha bevis for at pakistansk etterretningstjeneste bisto bakmennene. Foto: AFP PHOTO/STR/SCANPIX Vis mer

Pakistan stiller seg fortsatt avvisende til anklagene om at etterretningstjenesten deres støtter Taliban.

- For noe sludder. Det finnes ingen beviser mot ISI, sier Mohammed Sadiq, talsmann for det pakistanske utenriksdepartementet til Associated Press.

- De utenlandske avisene skriver alltid slike saker om ISI, og vi benekter det alltid, sier Sadiq.

Splittet lojalitet

USA har imidlertid fått nok av at ISI-agenter underminerer kampen mot de militante ekstremistene i regionen. På mandag konfronterte president George W. Bush den pakistanske statsministeren Yousaf Raza Gilani med ISIs «splittede lojalitet».


- Hvem kontrollerer egentlig ISI, spurte Bush Gilani under statsministerens besøk i Washington.

I juli reiste også Stephen R. Kappes, visedirektør i CIA, til Islamabad for å konfrontere pakistanske myndigheter med bevis på ISIs bånd til ekstremistiske grupper, skriver NY Times. Det er uvisst om det var det overnevnte avlyttingsmaterialet.

Ønsker reform

USA: Pakistanske spioner sto bak terrorangrep

ISI har hatt dype bånd til Taliban siden den sovjetiske invasjonen av Afghanistan. Både krefter i Pakistan og i Vesten har tatt til orde for en reform av etterretningstjenesten.

Forrige lørdag gikk pakistanske myndigheter ut med en pressemelding der de erklærte at ISI skulle overføres fra militær til sivil kontroll og legges direkte under statsministeren.

Dagen etter trakk Pakistan imidlertid tilbake uttalelsen.

ALLIERTE MEN INGEN BESTEVENNER: På mandag spurte Bush Gilani rett ut om hvem som kontrollerte ISI, etter at informasjon om forestående angrep gjentatte ganger hadde blitt lekket til Taliban.
OVERLEVDE VERSTE TERRORAKSJON I KABUL SIDEN TALIBANS FALL: Mange sivile var på ambassaden for å søke om visum da bomben gikk av.