USA passerte dyster coronamilepæl

USA passerte natt til mandag en dyster milepæl: Ett år siden det første smittetilfellet ble registrert i landet, runder de en halv million coronadødsfall.

DYSTRE TALL: - Dette er det verste vi har vært gjennom på 102 år, siden spanskesyken i 1918, sier USAs smittevernsjef Anthony Fauci. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB
DYSTRE TALL: - Dette er det verste vi har vært gjennom på 102 år, siden spanskesyken i 1918, sier USAs smittevernsjef Anthony Fauci. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 69 500 +341
mutantsmittet892
døde 620 +12
påvist smittet 113 000 000+444.5K
døde 2 500 000 +12.1K
Se mer

Hvis 500 000 personer skulle reist med transportbusser som rommer 51 stykker, ville det krevd 9804 busser.

Kolonnen ville tatt opp en veistrekning på 152,4 kilometer, tilsvarende strekningen fra New York til Philadelphia, skriver Washington Post i en stor coronaspesial natt til mandag.

Hvis 500 000 navn skulle vært inngravert på den svarte granittveggen som hedrer tjenestemennene som døde i Vietnamkrigen, i Washington, måtte veggen vært 26,5 meter høy, 23,5 meter høyere enn i dag.

Parallellene trekkes i forbindelse med den dystre milepælen USA passerte natt til mandag:

Landet har nå registrert 511 130 dødsfall som følge av coronaviruset, viser oversikten til Worldometer.

- Verste siden spanskesyken

- Dette er det verste vi har vært gjennom på 102 år, siden spanskesyken i 1918. Det er virkelig en forferdelig situasjon vi har vært gjennom – og fortsatt gjennomgår, sa USAs smittevernsjef Anthony Fauci til CNNs «State of the Union»-program søndag.

I 1918 døde 46 prosent flere personer i USA enn året før. Samtidig døde flere titusener amerikanere i 1. verdenskrig det året.

Det hvite hus sa fredag at de ville minnes den dystre coronamilepælen.

- Biden vil bruke sin stemme og plattform til å hedre menneskene som har mistet livet og familiene som fortsatt lider, i det som er et veldig vanskelig øyeblikk i dette landet, sa talskvinne Jen Psaki.

USA har registrert totalt 28 761 908 smittetilfeller av coronaviruset, 49 049 tilfeller siste døgn, viser oversikten til Worldometers.

Viruset har tatt et helt år av den forventede levealderen i landet, den største nedgangen siden 2. verdenskrig, skriver Reuters.

MUNNBIND-UENIGHET: Anthony Fauci er president Bidens smittevernekspert, og går god for å bruke to munnbind samtidig. Men Espen Nakstad avviser at det er effektivt mot smitte. Foto: NTB Vis mer

Ser lys i enden av tunnelen

Til tross for de dystre tallene, tror Fauci at livet kan begynne å vende tilbake til normalen i løpet av høsten eller vinteren 2021.

- Det er mulig at det er tilfellet, sa Fauci, som leder National Institute of Allergy and Infectious Diseases, til CNN søndag.

- Hvis du kombinerer vaksinering av de fleste innbyggerne i landet med å få smittespredningen ned på et veldig, veldig lavt nivå, da tror jeg vi for det meste kan si at munnbind ikke er nødvendig, fortsatte han.

USA har også hatt synkende smittetrend den siste tiden. Samtidig har nye sykehusinnleggelser av covid-19-pasienter begynt å gå ned.

Epidemiologen Caitlin M. Rivers ved Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health har tidligere uttalt at trenden er gode nyheter.

- Vi er definitivt på vei nedover, men jeg er bekymret for at de nye variantene vil gi oss enda en ny vending i slutten av februar eller begynnelsen av mars, sa Rivers til New York Times i januar.

Fauci er tydelig på hva den videre strategien nå er:

- Vi ønsker å få grunnlinjen med smittetallene veldig, veldig lav før kan begynne å tro at vi er ute av skogen, sa han til NBC News «Meet the Press»-program søndag.

Status vaksinasjon Full oversikt

308 145 (5.7%)i Norge har fått dose nr 1
125 150 (2.33%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer