Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA peker ut sexforbrytere for naboene

STOCKHOLM: Den norske tanken om å informere nærmiljøet når en dømt sexforbryter flytter inn i nabolaget, er allerede lov i USA. Sterk folkelig støtte fikk politikerne til å vedta «Megans lov», trass i at den krenker integriteten til forbrytere som har sonet sin straff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Østersjøområdets ministerkonferanse i Stockholm legger den norske regjeringen onsdag fram en plan mot seksuell utnyttelse av barn. I planen inngår forslag om å varsle naboer når dømte sexforbrytere bosetter seg i nærheten.

I USA har «Megans lov» allerede virket en stund. Loven er oppkalt etter sju år gamle Megan Kanka som ble voldtatt og drept av en nabo i 1994. Da han drepte Megan, var mannen tidligere dømt to ganger for sexforbrytelser.

Saken fikk stor oppmerksomhet i USA, og Megans mor drev lovforslaget fram helt til loven nå er vedtatt i alle amerikanske delstater.

Drapsmannen ble seinere dømt til døden for drapet i delstaten New Jersey. Ingen av naboene visste at den unge mannen var en sexforbryter.

Straffes to ganger

USAs høyesterett har avslått en begjæring fra dømte seksualforbrytere som vil at loven skal gjøres ugyldig. Deres begrunnelse er at den medfører at den dømte blir straffet to ganger, først med fengsel og siden ved at de blir pekt ut som forbytere av naboene.

I USA har allmennheten, jurister og politikere foretatt den avveiningen at hensynet til barns sikkerhet veier tyngre enn hensynet til straffedes integritet.

I amerikanske medier har det kommet fram opplysninger om at loven har drevet tidligere straffede til selvmord etter at de er blitt utpekt som sexforbrytere, men det er uklart hvor mange tilfeller det dreier seg om. Enkelte seksualforbrytere skal også ha blitt angrepet.

Banker på dørene

«Megans lov» oppfordrer politiet til å offentliggjøre opplysninger om kjente sexforbrytere for å beskytte allmennheten og gi naboer en mulighet til å ta forholdsregler. I noen delstater går politiet rundt og banker på dørene og forteller at en navngitt dømt seksualforbryter har flyttet inn i nærheten. Politiet deler de straffede inn i ulike kategorier ut fra hvor farlige de antas å være for omgivelsene.