- USA planlegger å bombe Iran

Pentagon har begynt å finne atom-mål, melder britisk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Strateger har begynt å legge planer for å bombe Irans kjernefysiske installasjoner, ifølge den britiske avisa The Sunday Telegraph.

Ifølge avisas korrespondent i Washington skal disse planene være ment å være en siste utvei for å hindre Iran i å utvikle det amerikanerne tror er atombomber, og ledelsen arbeider nå både for å finne mål og å anslå bombemengder.

Mer enn vanlige forberedelser

Iran holder fast på at de bare utvikler kjernekraftverk til sivilt bruk, men forsvarsminister i USA Donald Rumsfeld vil ha valgmuligheter dersom diplomatiet ikke fører frem.

- Dette er mer enn vanlige forberedelser, sier en høytstående talsmann for Pentagon til Daily Telegraph.

- Disse forberedelsene er blitt langt viktigere de siste månedene.

De nye planene kommer som et resultat av avsløringene rundt landets atom-program og president Mahmoud Ahmadinejads trusler mot Europa og Israel.

Uttrykker bekymring

VURDERER MILITÆR AKSJON:  USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld styrer med å trekke opp planer for militære aksjoner, ifølge det Hvite Hus dersom forhandlingene med Iran ikke fører frem. Foto: Scanpix
VURDERER MILITÆR AKSJON: USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld styrer med å trekke opp planer for militære aksjoner, ifølge det Hvite Hus dersom forhandlingene med Iran ikke fører frem. Foto: Scanpix Vis mer

The Daily Telegraph uttrykker frykt for at militæraksjoner kan føre til ytteligere ustabilitet i regionen, med hevnaksjoner mot Vesten som resultat. Samtidig mener avisa at det langtfra er sikkert angrepene vil kunne avbryte det antatte atomvåpen-programmet.

Iran har spredt sine installasjoner over hele landet og begravd flere av dem dypt under jorda, samtidig som de har oppgradert antiluft-skyts rundt anleggene.

- Vil helst ha en diplomatisk løsning

I slutten av januar ble Iran kalt inn til FNs Sikkerhetsråd. Ledelsen i Teheran sa da de ville opprettholde sitt arbeid med å anrike uran - et stoff som kan brukes til å produsere atomvåpen.

President Bush sier han helst vil ha en diplomatisk løsning, men at han ikke kan utelukke militære operasjoner.

Senator John McCain, Bushs mulige etterfølger blant republikanerne, uttalte seg nylig om Iran-problematikken.

- Det er bare en ting som er verre enn at USA gjennomfører en ny militæraksjon, og det er et Iran med atomvåpen.

Iran truer

President Ahmadinejad holdt i går en tale under feiringen av 27-årsdagen for Irans islamske revolusjon. Foran mange tusen tilskuere gjentok han avgjørelsen om ikke å gi etter for internasjonalt press.

- Helt til nå var vår den islamske republikks mål vært å bruke atomteknologi med fredelige hensikter, sa han til folkemengden.

TRUER: Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, sier han vil fortsette med atomprogrammet og hevder det foreløpig bare har vært til sivilt bruk. Men nå truer han på ny med hevnaksjoner dersom landet blir angrepet.
ISLAMSK REPUBLIKK: Mange tusen mennesker hadde samlet seg for å feire 27-årsdagen for opprettelsen av Iran som Islams republikk.