MISTER HAN MAKTEN: Hva skjer med landets atomvåpen dersom regimet faller. Det amerikanske forbereder seg på situasjonen. Foto: ED JONES/AFP
MISTER HAN MAKTEN: Hva skjer med landets atomvåpen dersom regimet faller. Det amerikanske forbereder seg på situasjonen. Foto: ED JONES/AFPVis mer

USA planlegger for et regimefall i Nord-Korea

Går inn i «North-Brownland» fra sør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hva skjer med landets atomarsenal dersom regimet i Nord-Korea faller?

Det er spørsmålet det amerikanske forsvaret prøver å få svar på i «Unified Quest war game», skriver Defense News.

Spillet, hvor strateger fra det amerikanske forsvaret spiller ut ulike scenarioer, viser at det anslagsvis vil ta 56 dager for to militæravdelinger å være på plass i Nord-Korea, eller «North-Brownland» som det kalles for anledningen.

Konsentrerer seg om atomarsenalet Ifølge Defense News ble ikke Nord-Korea nevnt med navn, men alt i spillet tydet på at det var det for tiden svært så hissige regimet som dannet grunnlaget for North-Brownland. Kartene som ble vist, det faktum at man så for seg å gå inn fra et vennlig sør, og de logistiske utfordringene ved manglende infrastruktur pekte alle mot Nord-Korea.

Og det er et North-Brownland hvor regimet mister makten og landet havner i kaos som er skrekkscenarioet.

Drar man en parallell til den virkelige verden er det altså ikke et Nord-Korea styrt av en krigshissende Kim Jong-un som er det man frykter mest, men snarere et land ute av kontroll - med atomstridshoder på avveie.

Situasjonen i Nord-Korea, og hvor sterkt Kim Jong-un faktisk står er alt annet en oversiktlig . Det er blant annet ting som tyder på at diktatoren har blitt utsatt for drapsforsøk fra en av sine egne generaler.

Vanskelig etterretning 90 000 soldater anslår man at det trengs for å få kontroll over landets atomarsenal dersom korthuset skulle falle. Og selv om det amerikanske forsvaret har soldater tilsvarende halvparten av den norske befolkningen, så er det å få dem dit som byr på problemer.

Spillet viste at det var en rekke problemer med å ta kontroll over landet.

- Vi har hatt luksusen med et sted som heter Kuwait gjennom de siste krigene, sa en offiser.

Han pekte på at de var ute av trening i forhold til å tvinge seg inn via sjø og luftrom, uten base i et vennligsinnet land.

- Å fylle opp tog med utstyr og å sette opp komandoposter er kunnskap som ikke har blitt vedlikeholdt, la han til.

Det er få, om ingen, land som er så lukket som Nord-Korea, noe som betyr at man har begrenset med brukbar etterretning fra landet.

- Teknisk etterretning kan ikke fylle gapet som oppstår som følge av manglende etterretning på bakken i flere år i forkant av en kamp, sa en major.

Et annet problem er at en del av atomvåpnene befinner seg på steder som er tett befolket. Det kan by på problemer i forhold til å sikre våpnene. Et forslag var å slippe forsyninger i nærheten av de aktuelle områdene, for å trekke folk bort.

28 000 amerikanske soldater i Sør-Korea Det amerikanske forsvaret inngikk nylig en forsvarsavtale med Sør-Korea som knytter de to landene tettere sammen i møte med den aggressive naboen.

USA og Sør-Korea vil stå sammen om en felles militær reaksjon i tilfelle et angrep.

- Dette gjør at begge nasjoner kan svare samlet på provokasjonene fra Nord-Korea, med Sør-Korea i ledelsen og USA i støtte, sa en talsmann for Sør-Koreas forsvarsministerium, Kim Min-seok mandag.

General Robert Cone i det amerikanske forsvaret sa at styrkene som i dag står i Sør-Korea er tilstrekkelige.

- Spørsmålet er hvor store styrker som er tilstrekkelige når problemet er atomvåpen på avveie, sa Cone.

SAMMEN MOT KIM: Sør-Korea og Usa signerte fredag 22. mars en avtale som forpliktet de to landene til å samarbeide i tilfelle angrep fra Nord-Korea. Foto: KCNA
SAMMEN MOT KIM: Sør-Korea og Usa signerte fredag 22. mars en avtale som forpliktet de to landene til å samarbeide i tilfelle angrep fra Nord-Korea. Foto: KCNA Vis mer