USA planlegger høyteknologisk krig

President George W. Bush kan ta i bruk våpen verden aldri har sett maken til i en eventuell krig mot Saddam Hussein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mikrobølgebomber, nye ubemannede fly, nytt posisjoneringssystem, våpen for å ødelegge kjemiske våpen og en helt annen tilgang til informasjon om fiendens bevegelser er noe av nyhetene våpenindustrien av utviklet.

Forrige gang USA var i krig med Irak var første gang et kamera var festet til bombene og vi kunne følge en bombe fram til målet via tv-skjermen.

Vi lærte oss ordene Patriot-raketter, smarte bomber og steatlth-teknologi. Går USA til krig mot Irak vil vi utvide vårt ordforråd innen militær teknologi ytterligere.

- Denne krigen blir vikelig høyteknologisk, sier toppsjef Frank Lanza i L-3 Communications.

Nå handler det om etterretning, rekognosering, kommunikasjon og utviklingen av smart militært materiell, og det er en stor endring fra 1990- 91 da det egentlig handlet om personer og materiell, sier Lanza, til nettstedet MSNBC.

Full kontroll

I en eventuell ny Gulfkrig vil nye smartere spionsatellitter fra TRV gjøre det mulig for det amerikanske luftforsvaret og den amerikanske marinen å se selv i dårlig vær. Langt bedre enn de kunne for ti år siden. Ubemannede fly fra Northrop Grumman vil bli brukt til å overvåke fiendtlige tropper, og til å angripe vanskelig tilgjengelige mål. De smarte våpnene vil også fungere langt bedre enn hittil, ved at de blir ført til målet med et nytt posisjoneringssystem fra Boeing.

Men det største teknologiske framskrittet skal likevel være sammensmeltingen av en rekke informasjonskilder som gjør det mulig for USA å ha full kontroll over hva som skjer på slagmarka.

- Det store teknologiske kvantespranget i Afghanistan fremfor Kosovo var at de hadde soldater på bakken, sier korrespondent i Janes Defense Weekly og forsvarsanalytiker, John Berg til Dagbladet.no.

Allierte soldater, trolig også norske, satt med GPS posisjoneringsutstyr på bakken og observerte fiendens soldater. Ved hjelp av avstandsmåler og retningsinstrumenter visste de den nøyaktige posisjonen til hvor disse soldatene var, og overførte disse dataene digitalt til blant annet USAs B-52 bombefly.

- Flyet kunne da ha med seg 16 bomber og treffe 16 ulike mål på bakgrunn av informasjonen fra bakken, sier Berg.

Men informasjonen ble også sendt til USAs hovedkvarter i Florida.

De militære sjefene satt dermed med samtidsinformasjon om alt som skjedde inne i Afghanistan.

- Informasjon skal vinne krigene, sier Andrew Koch i Janes Defense Weekly til MSNBC.

- Skuddsikre stealth- vester

Teknologien fra 90-tallet vil nå bli tatt i bruk på helt andre områder. Teknologi fra stealth-flyene, som var usynlig for fiendens radarer, brukes nå til å lage nye skuddsikre vester.

Selskapet Ceradyne opplyser at de har fått en stor ordre fra det amerikanske forsvaret.

- Det er en veldig lett keramisk stoff, og det er veldig hardt, sier toppsjef Joel Moskowitz i Ceradyne.

De nye skuddsikre platene skal stoppe flere runder med maskingeværild, og fulle drakter vil bli usynlige for fiendens personell-radar.

John Berg tror ikke denne teknologien vil være klar til et eventuelt angrep mot Irak.

- Amerikanerne har helt fra Kosovo-krigen tatt i bruk våpensystemer som ikke har vært ferdig utviklet. Ikke for først og fremst å teste de ut, men fordi de hadde bruk for nettopp disse våpnene, sier Berg.

Et av våpnene som kan bli prøvd ut er de nye ubemannede flyene som er designet for å ødelege kjemiske våpen. ”Agent Defeat” skal kunne ødelegge de kjemiske våpnene uten å spre det dødelige innholdet i dem.

Mikrobølgebomber

MSNBC nevner blant annet tre helt nye våpen, uten å forklare hvordan de virker:

  • Mikrobølgebomber: Forsvarsekspert John Berg mener at disse bombene kan føre til veldig konsentrerte skader, og at bombene rett og slett kan bli liggende og virke i flere timer i et begrenset område.
  • Lydbomber: Kan brukes til å slå ut mobilnett, radio- og tv- signaler. – Skadene kan være temporære eller varige, men de kan også rett og slett bare jamma, altså sende forstyrrelser som stopper signalene.
  • Laserbomber: - De sender ut en laserstråle, enten fra bakken, fra et fly eller et ubemannet fly, og det kan brukes til å ødelegge elektronikk, sier Berg. Han legger til at de også kan føre til materielle skader, og at de kan brukes til å drepe mennesker.

    Flere av disse våpenene kan altså brukes til å slå ut moderne elektronikk, uten at de fører til andre materielle skader overhode. - Å slå ut kraftforsyning, radio og tv er viktig slik at regimet mister den kontrollen de har over befolkningen, sier John Berg.

STILLEGÅENDE KRIGSFLY: Northrop Grumman tenker seg at et fremtidig stillegående, supersonisk angrepsfly vil kunne se slik ut. Flyet er designet i forbindelse med firmaets arbeid for det amerikanske forsvaret.
BREDBÅNDS-SATELLITT: Det nye satellittsystemet fra TRW kan overføre kart og video til amerikanske tropper over hele verden.
NYTT SPIONFLY: Bildene av Boeings nye spionfly ”Bird of Prey” ble offentliggjort nylig, og flyet skal kunne ha mulighet til å skifte farge etter omgivelsene. Les mer om flyet <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2002/10/22/351890.html>her</A>.