USA planlegger mulig militærkampanje mot Irak

Massiv militæraksjon mot Saddam Hussein kan bli resultatet etter at den amerikanske administrasjonen gjennomgår sin politikk mot Irak, skriver The Los Angeles Times søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Administrasjonen regner med å få ferdig en rapport innen visepresident Richard Cheney skal til Midtøsten nesten måned, slik at han kan legge fram de amerikanske planene til de arabiske lederne, opplyser avisen som siterer høytstående amerikanske tjenestemenn.

Den kommende politikken mot Irak er grunnlagt på to premisser: Først må Irak-problemet bli løst, ikke bare bestyres, slik de forrige USA-administrasjonene har gjort.

For det andre er Washington villig til gå forbi de begrensningene internasjonale følelser og arabisk folkemening legger, samt de opprinnelige FN-resolusjonene som åpnet for operasjon Sandstorm for 11 år siden.

Ifølge rapporten er det tre mulige scenarier: En diplomatisk løsning gjennom FN der man godkjenner såkalte «smarte sanksjoner» som vil presse Saddam til å tillate våpeninspektører kastet ut av Irak i 1998. Under vurdering er også en militærkampanje der USA vil bruke flyvåpen og satse på potensielle avhoppere fra den irakiske hær.

Administrasjonen kan også velge å stramme den politiske løkken rundt Bagdad ved å få med nabostater og det internasjonale samfunnet til å utøve press på Saddam Hussein.

NTB