USA planlegger plutonium-produksjon

Bush-administrasjonen planlegger USAs første produksjon av plutonium type 238 siden den kalde krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plutoniumplanen skaper debatt rundt risikoen og følgene av å ta til med produksjon av det dødelige materialet. Plutonium 238 er ekstremt radioaktivt og kreftframkallende.

Det planlagte plutonium-programmet har som mål å produsere 150 kilo plutonium over en periode på 30 år. En foreløpig prislapp lyder på 1,5 milliarder amerikanske dollar, drøye  9,7 milliarder norske kroner. Produksjonen vil bli lagt til Idaho National Laboratory.

Hensikten med programmet er å ivareta den nasjonale sikkerheten, sier Timothy A. Frazier i USAs energidepartement til The New York Times.

Han benekter at resultatene vil omfatte atomvåpen, satellitter eller våpen i verdensrommet. Plutonium 238 er ikke et viktig element i kjernefysiske våpen. Det brukes særlig til framstilling av batterier med ekstremt lang levetid. Dermed kan det anvendes til energiforsyning i satellitter og til romfartøy på oppdrag der solstrålene er for svake til solcelleproduksjon av elektristitet.

Det var mye bukt i atomkraftens barndom, men flere ulykker gjorde at man la produksjonen på hylla, skriver New York Times i dag.

I 1964 førte et raketthavari til at Plutonium 238 ble spredd over store deler av jorda.

Året etter mistet en gruppe amerikanske spioner etterretningsutstyr som skulle brukes mot Kina i en snøstorm i Himalaya.

Nå antar man at produksjonen skal anvendes til nye spioninnretninger til bruk på landjorda og til havs.

- Det blir en tøff verden de neste par tiårene, sier en ikke navngitt militærforsker til avisa.

Derfor mener han det er fornuftig å framstille mer Plutonium 238. Spionsatellitter som er vankselig å spore, kan også inngå i planene for anvendelse.

Naturvernere i nærområdet til Idaho Falls protesterer iherdig mot produksjonen.  Det er anslått at virksomheten vil gi over 50.000 fat radioaktivt avfall.