USA planlegger verdens nest lengste tunnel

Men Norge beholder verdensrekorden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Trafikkproblemene rundt Orange County i California er blitt så store, at myndighetene har slått fast at noe må gjøres.

Det kjører 268 000 biler på Highway 91 hvert eneste døgn. Det er 50 000 flere enn veien ble bygget for å ta.

Nå vurderer politikerne om de skal lage en 18 kilometer lang tunnel. Hvis planene blir realisert, blir det verdens neste lengste veitunnel.

Førsteplassen tilhører den 24 kilometer lange Lærdalstunnelen i Norge, som ble åpnet 27. november 2000.

Men planene om en så stor tunnel i California, møter motstand. Ikke fordi den bare blir nest lengst, men fordi den skal bygges midt i et jordskjelvutsatt område.

- Det er helt absurd å bygge en tunnel 210 meter under bakken midt i jordskjelvland. Jeg mener, ville du likt å være i den tunnelen, sier borgermester Cathryn DeYoung i Laguna Niguel.

PS! Det finnes jernbanetunneler som er lengre enn Lærdalstunnelen, blant annet Seikan-tunnelen i Japan (54 km).

VERDENS LENGSTE: For å lette bilistenes kjøring gjennom den 24,5 kilometer lange Lærdalstunnelen er det bygget tre store fjellhaller, som er lyssatt med blått lys øverst og gult nederst. Foto: Scanpix
VERDENS LENGSTE: For å lette bilistenes kjøring gjennom den 24,5 kilometer lange Lærdalstunnelen er det bygget tre store fjellhaller, som er lyssatt med blått lys øverst og gult nederst. Foto: Scanpix Vis mer
ÅPNET: Kong Harald sto for den offisielle åpningen av verdens lengste tunnel.