USA-press for at kvinner skal få kjøre bil

Obama-administrasjonen presser Saudi-Arabia, ifølge WikiLeaks-kabler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helt i det stille har den amerikanske Obama-administrasjonen lagt press på Saudi-Arabia for at kvinner skal få kjøre bil i det svært konservative landet, viser dokumenter som har blitt lekket fra amerikansk ambassade, skriver britiske Guardian.

I juli 2009 skal en av de saudi-arabiske prinsene ha forsikret en besøkende amerikansk kongressmann om at Kong Abdullah støtter kvinners rettigheter, rapporterte Riyadh-ambassaden optimistisk. Kjøreforbudet for kvinner skulle bli opphevet, het det videre.

Men arrestasjonen av den saudi-arabiske kvinnen Manal al-Sharif forrige søndag, viser at USA langt fra har lyktes med å få Saudi-Arabia til å oppheve kvinners kjøreforbud, tross press.

Kvinnefrigjøring Lite ante nok den saudi-arabiske kvinnen Manal al-Sharif (32) om hva hun satte i gang da hun satte seg i bilen og kjørte gjennom gatene i oljebyen Khobar, øst i Saudi-Arabia i forrige uke. IT-eksperten tok video av seg sjøl for å protestere mot det saudi-arabiske forbudet for kvinner å kjøre bil.

32-åringen ble like etterpå arrestert og er varetektsfengslet for minst ti dager til, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Al-Sharif er en av grunnleggerne bak kvinnefrigjøringskampanjen «I Will Drive Myself Starting June 17».

Doktorgrad, men ikke lappen På Guardian sine nettsider kan du se Manal al-Sharif forklare hvorfor hun var en av grunnleggerne av Facebook-siden som oppfordrer saudi-arabiske kvinner om å sette seg bak rattet og kjøre, i protest mot landets kjøreforbud for kvinner.

- Du finner en kvinne med doktorgrad, men hun kan likevel ikke kjøre på grunn av ignoransen her. Vi vil bli kvitt analfabetismen og ignoransen i dette landet, sier al-Sharif rolig, mens hun kjører målbevisst i oljebyen. Hun fortsetter:

- Det eneste vi ønsker, er at kvinner skal kunne kjøre bil i nødsituasjoner. Hun kan for eksempel være sammen med en person som har fått et slag.

Hun viser også til en liten sak i al-Riyadh-avisa, der en kvinne klarte å redde brorens liv, ved at hun tok ham til sykehuset i bilen sin. Men kvinnene bak kjøre-bil-kampanjen vil mer:

- En kvinne er ikke bare dugende i en nødsituasjon, hun er som en mann.Hun vil leve sitt liv. Kvinner burde få leve et liv i verdighet, ikke i ydmykelse, sier al-Sharif.

- Stort kvinnefengsel Ifølge WikiLeaks-kablene som Guardian har fått tak i, skal USA flere ganger ha vist sin misnøye med kvinners stilling i Saudi-Arabia. Den amerikanske ambassaden i Riyadh skal ha sitert en saudi-arabisk kvinnes beskrivelse av Saudi-Arabia som «verdens største fengsel for kvinner».

Her kan du lese de saudi-arabiske kvinneforkjempernes begrunnelse for hvorfor kvinner må få kjøre bil. Kampanjen heter «I Will Drive Myself Starting June 17».