USA presser Blix til tøff Irak-linje

USA legger press på FNs våpeninspektører og vil ha Hans Blix til å si i klartekst at Saddam Hussein ikke vil kvitte seg med sine masseødeleggelsesvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke lenger snakk om nappetak mellom dem som mener våpeninspektørene må få mer tid, og dem som støtter USAs nei til å gi Saddam Hussein flere sjanser. Fra neste uke kan det være full konfrontasjon mellom USA-leiren og Frankrike og dets støttespillere, skriver amerikanske aviser.

Blix er blitt oppsøkt av mange under utformingen av rapporten som han fredag legger fram i Sikkerhetsrådet. Den sindige svensken har vært frustrert tidligere, og ble ikke direkte oppmuntret under Bagdad-besøket sist helg.

Det som i utgangspunktet virket som en viktig irakisk innrømmelse, viser seg å være det stikk motsatte. Irak tillater ikke betingelsesløst overflyginger med U-2 overvåkingsfly, men stiller tvert om meget bestemte krav.

Vilkårene for å tillate bruk av U-2-fly går inn i rekken av irakiske brudd på Sikkerhetsrådets resolusjon 1441, som USA mener Saddam Hussein må ta konsekvensene av. Det er på tide å si «nok er nok», og det var også budskapet fra USAs sikkerhetspolitiske rådgiver Condoleezza Rice til Blix tidligere i uken.

Iraks nye krav

Frankrike driver sitt eget spill, og har utarbeidet en detaljert plan for utvidelse og styrking av FNs inspeksjonskorps i Irak. Det er både snakk om flere inspektører, styrking av selve inspeksjonsregimet og utvidet flyovervåking.

Men den franske planen som sirkulerer ved FN-hovedkvarteret i New York, inneholder ikke ett ord om å la fredsbevarende styrker følge inspektørene, slik den såkalte fransk-tyske planen la opp til.

Hva den utvidede flyovervåkingen går ut på, er blitt mer uklart etter opplysningene om at Saddam stiller klare krav for å tillate bruk av U-2. Irakiske myndigheter krever varsel i god tid før flyene går på vingene, nøyaktig tidsangivelse for når flyene vil være over bestemte områder, og kallesignal for å få kontakt med piloten.

Dette er i strid med resolusjon 1441 som knesetter flyovervåking, og Blix sier han trenger mer tid til å studere de irakiske kravene som ble fremsatt i et brev som våpeninspektørene fikk med seg ved avreisen fra Bagdad mandag.

Irak understreker i brevet at det vil tillate overflyging med ett U-2 fly, et fransk Mirage-fly og en russisk Antonov-maskin. Men så kommer betingelsene, som ikke lar seg bortforklare.

USA-press på Blix

- Irakernes syn på flyovervåking har ingenting å gjøre med innrømmelser. Det er klare betingelser, sier en amerikansk tjenestemann som vil være anonym.

Men utenriksminister Colin Powell er ikke anonym, og i Senatets budsjettkomité tirsdag sa han klart fra: -Vi er nå kommet til et punkt hvor FN ikke lenger kan vike unna. Vi er kommet til sannhetens øyeblikk - både for Sikkerhetsrådet og Saddam Hussein, sa en kampglad Powell.

Og Powell støttes fullt ut av Rice, som uventet ba om et møte med Blix i New York tirsdag kveld. Hun oppfordret Blix til å bruke et tøft språk når han avgir rapport fredag, og hun stoppet like før hun satte tidsfrist for Saddam.

«Hvor lang frist har inspektørene før de må forlate Irak», spurte Blix, og fikk til svar fra Rice at «tiden renner ut».

Tidsfristen som Irak-regimet har å rette seg etter, vil trolig komme allerede til uken når USA og Storbritannia høyst sannsynlig legger fram sitt forslag til resolusjon. Alle talsmenn for Bush-administrasjonen stå fast på at «tiden er ute» for Saddam Hussein.

Manglende vilje

Det blir trolig Storbritannia som presenterer resolusjonsforslaget, etter at Sikkerhetsrådets medlemmer har benyttet helgen til kontakt med sine regjeringer og finpussing av sine standpunkter.

Fra amerikansk side er det mange ganger understreket at det nytter ikke med flere inspektører. Enten de teller 300 eller 3.000, så kommer de til kort hvis ikke Saddam ønsker å samarbeide med FN. Hittil har samarbeidsviljen manglet.

Fire land mener tiden nå er inne til å bruke militær makt mot Saddam: USA, Storbritannia, Spania og Bulgaria. På motsatt side står i første rekke Frankrike og Tyskland, mens de øvrige ni langt på vei følger Paris og Berlin.

Blix sitter med nøkkelen som kan snu stemningen i Sikkerhetsrådet den ene eller andre veien. Alt avhenger av hvilke formuleringer Blix velger fredag.

(NTB)