Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA presser Norge i spørsmålet om landminer

Norge er satt under press av amerikanske myndigheter i spørsmålet om forhåndslagring av amerikansk forsvarsmateriell på norsk jord. Det er anti-personellminene i de amerikanske lagrene som skaper hodebry.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhåndslagre-sak opp i Stortinget

Minespørsmålet ble satt på dagsordenen etter den store konferansen i Oslo i september, da Norge var en av pådriverne for å få til et totalforbud mot landminer. USA ønsket andre definisjoner for å få unntak for noen av sine minetyper, som er konstruert for å beskytte stridsvognminer, men led nederlag.

Det er Pentagon som går hardest ut mot Norge i denne saken. En delegasjon fra Norge, med ekspedisjonssjef Svein Efjestad i Forsvarsdepartementet i spissen, besøkte Washington for to uker siden, og ble møtt med knallharde krav fra amerikansk side.

Fra norsk side ønsker man ikke å dramatisere situasjonen, og mener det skal være mulig å finne fram til løsninger som tilfredsstiller begge parter.

Basepolitikken

Det har ikke vært forhandlinger med USA for å finne en løsning i spørsmålet om forhåndslagrene, der landminer er en av komponentene. Avtalen om forhåndslagring av amerikansk materiell i Norge i fredstid, er en tosidig avtale mellom Norge og USA og inngår ikke som en NATO-pakke.

Men den norske basepolitikken gir ingen åpning for å legge forhåndslagrene eller deler av de inn under amerikansk jurisdiksjon, fordi norske basepolitikk knesetter at «utenlandske lagre i Norge skal være under norsk kontroll».

Det er bare Norge og Danmark av NATO-landene som har en så klart definert basepolitikk, men Danmark har ingen amerikanske forhåndslagre på sitt territorium. De største amerikanske lagrene i Europa finnes i Tyskland, som i realiteten var et «okkupert land» fram til 1990. Tyskerne har fra tidligere klare formuleringer om at det amerikanske materiell er USAs ansvar.

Forhåndslagrene i Trøndelag ble etablert i 1980 etter hard politisk tautrekking. Fra militær side var det ønskelig å plassere lagrene i nord-Norge, men de politiske myndigheter ville bevare lavspenningen i nord og valgte i stedet Trøndelag.

Samtaler om miner

Det er ikke planlagt formelle forhandlingsmøter med USA om å finne en løsning på problemet med minelagrene, men spørsmålet vil trolig bli drøftet mer uformelt når NATOs forsvarsministre møtes i Brussel denne uken. Da vil forsvarsminister Dag Jostein Fjærvoll få anledning til å legge fram sitt syn for sin amerikanske kollega William Cohen.

Bare noen dager senere kommer NATOs utenriksministre sammen, og selv om ikke spørsmålet om landminer står på dagsordenen vil han ha rikelig anledning til å drøfte spørsmålet med sine kolleger. Da har allerede Norge og 13 andre NATO-land undertegnet avtalen om totalforbud mot anti-personellminer. Det skjer i Ottawa onsdag, og bare USA og Tyrkia av NATO-landene avstår fra å undertegne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!