USA presser palestinerne

Israelerne hadde reist hjem, men palestinske, amerikanske og norske forhandlere tok en pause ved forhandlingsbordet i går kveld og satte seg rundt middagsbordet i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Seinere på kvelden skulle imidlertid palestineren Abu Ala og USAs utsending til Midtøsten, Dennis Ross, fortsette samtalene i Holmenkollen, sammen med de norske vertene.

Ingen løsning mellom israelerne og palestinerne var klar i går, men kilder nær forhandlingene sier at man «er på vei til noe».

Etter tre dagers intense møter har forhandlingene om Midtøsten i Oslo skrumpet inn til en politisk håndbak mellom palestinernes Abu Ala og USAs Midtøsten-utsending, Dennis Ross. Ifølge den norske ambassadøren Terje Rød-Larsen kan det hende forhandlingene fortsetter seinere andre steder enn i Oslo. Han er imidlertid fornøyd med møtene så langt.

Det samme er israelerne. Lederen for den israelske delegasjonen, Meir Sheetrit, sa til Dagbladet i går at han har med seg et avtaleutkast til statsminister Benjamin Netanyahu. Palestinernes forhandlingsleder, Abu Ala, har så langt vært mer forbeholden i sine uttalelser.

- Djevelen ligger i detaljene, sa Abu Ala til Dagbladet søndag.

Mer enn forventet

Et av spørsmålene som fortsatt ikke er avklart, gjelder tilbaketrekningen av israelske styrker fra Vestbredden. På en pressekonferanse på Nobelinstituttet mandag sa palestinernes president, Yassir Arafat, at han med visse forbehold kunne godta det israelske forslaget om tilbaketrekning fra 13 prosent av Vestbredden. Utover kvelden og natta satt palestinske og israelske forhandlere i møter for å diskutere dette og flere andre spørsmål. Etter snaue tre timers blund, møttes de igjen, før Arafat reiste etter et 21-timers lynbesøk i Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer