USA presser Sharon

Ariel Sharon forsto at et nytt «nei» til USA kunne blitt ett for mye, skriver avisa Haaretz. I går gikk han med på å oppheve husarresten til Yassir Arafat, men han nekter fortsatt å slippe inn FNs faktasøkende gruppe i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjelden har det amerikanske presset på Ariel Sharon og Israel vært så kraftig. Ifølge den israelske avisa Haaretz var presset fra George W. Bush veldig intenst, nesten brutalt, i går.

Ifølge avisa så Sharon seg nødt til å si ja til et av kravene fra USA: Å oppheve beleiringen av Arafat i Ramallah.

Arafat skal få slippe ut fordi amerikanske og britiske fangevoktere skal komme og passe på de fire palestinske aktivistene som er dømt for drapet på den israelske turistministeren Rehavam Zeevi i fjor.

Sharon har tidligere krevd at aktivistene skal overføres til Israel, men måtte altså fire på kravet i går. Ifølge israelsk Channel Two frykter nå Sharon at israelerne mener hans beslutning vil bli oppfattet som veik.

Det er fremdeles ikke klart om Arafat får lov til å bevege seg fritt, men ifølge avisa Haaretz tyder mye på at lederen skal få reise fritt i de palestinske områdene - og i utlandet.

Arafat godkjente det amerikanske forslaget, men krevde i går kveld løsninger på problemene rundt Fødselskirken i Betlehem.

- Dette må ses på som en helhet, og både problemene i Betlehem og Ramallah må løses, sier Arafats rådgiver Nabil Abu Rudeina til AFP.

- Det var et veldig - veldig hardt personlig press fra Bush, sier Haaretz' diplomatiske kommentator Akiva Eldar.

Det amerikanske presset må sees i sammenheng med Bush' møter med Saudi-Arabias kronprins Abdullah fredag. Diplomatiske kilder sier Bush lovet Abdullah at den israelske beleiringen rundt Arafat skal opphøre. Saudi-Arabia skal også ha truet USA med at de kan sette i gang en oljeboikott hvis ikke USA endrer sin politikk i forhold til konflikten i Midtøsten.

En diplomat sier til Dagbladet at han tror israelerne nå håper at slutten på beleiringen av Arafat skal føre til at USA lar dem få større innflytelse på sammensetningen av FNs faktasøkende gruppe i Jenin. I går tvang israelerne FN-gruppen til å kansellere turen til Israel. Likud-ministeren Reuven Rivlin sa i går at Israel vil nekte FN-gruppen å arbeide så lenge de misliker sammensetningen.

- Den fryktelige FN-komiteen er ute etter å ta oss og bakvaske Israel. De vil tvinge oss til å gjøre ting vi ikke engang er forberedt på å gjøre, som å intervjue soldater og offiserer som deltok i kampene, dundrer Rivlin, en av Sharons støttespillere.

Etter det Dagbladet erfarer, har Sharon måttet velge mellom to onder: Å oppheve beleiringen rundt Arafat, eller åpne opp Jenin for FN-gruppa. Det siste nekter Sharon.

- Israel har sjøl ikke bedt om gransking. Det har USA og FN krevd. Sharon frykter at denne granskingen kan skape presedens. Dette vil han for all del unngå, sier en diplomat.

MÅTTE SI JA: Ariel Sharon