USA presser Tyrkia

Etter amerikansk pengeutpressing i milliardklassen besluttet den tyrkiske regjeringen natt til onsdag å foreslå at Tyrkia lar USA bruke tyrkisk luftrom når krigen mot Irak starter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANKARA: Forslaget vil bli behandlet i nasjonalforsamlingen torsdag, og nå vil det ganske sikkert få det nødvendige flertall.

Regjeringen vil ikke gjenta forslaget om at USA får stasjonere titusenvis av soldater og tungt militærutstyr i de tyrkiske grenseområdene mot Nord-Irak, opplyste justisminister Cemil Cicek etter et flere timer langt ekstraordinært regjeringsmøte.

Ifølge Cicek fikk den tyrkiske regjeringen tirsdag klarsignal fra USA om å sende tyrkiske soldater inn i Nord-Irak under en krig mot Irak.

USAs utenriksminister Colin Powell sa tirsdag at en økonomisk hjelpepakke på nærmere 50 milliarder kroner til Tyrkia kan komme på bordet igjen dersom Tyrkia samarbeider.

Møtte Rumsfeld

Tyrkias forsvarsminister Vecdi Gonul hadde tirsdag møter i Washington om de amerikanske behovene med sin amerikanske kollega Donald Rumsfeld.

- Jeg tror at regjeringen denne gangen kommer til å få flertall for sitt forslag, sa parlamentsmedlem Faruk Unsal fra regjeringspartiet AKP til NTB tirsdag ettermiddag.

Flere av hans partifeller har samme vurdering, etter at AKPs parlamentsgruppe ved forrige votering sprakk og sørget for at regjeringen ikke fikk det nødvendige flertallet for å stille luftrom og baseområder til disposisjon for amerikanske styrker.

Skiftet standpunkt

- En del av parlamentarikerne har skiftet standpunkt etter at krigen rykket nærmere. Flere føler at det nå ikke er noen vei utenom, sier Unsal.

- Når regjeringen neste gang legger fram et forslag, må vi regne med at den føler seg sikker på å få tilstrekkelig flertallet, sier en diplomatisk observatør i Ankara til NTB.

Det er heller ikke tvil om at de økonomiske skadevirkningene ved et nei til å assistere USA har veid tungt for mange tyrkiske politikere.

Presidenten støtter

Etter krisemøtet mellom presidenten, stats- og utenriksministeren og forsvarssjefen mandag kveld, er det klart at president Ahmet Necdet Sezer vil stå bak regjeringens forslag om å stille luftrom og landområder til disposisjon for de amerikanske styrkene.

Forrige gang støttet presidenten opposisjonen. Avvisningen av regjeringens forslag om å gi USA luftrom og baseområder 1. mars utløste sterke amerikanske reaksjoner, blant annet ved at den møysommelig framforhandlede hjelpepakken ble trukket tilbake.

Fire korridorer

USA planlegger flyangrep mot Irak fra baser i Ungarn, Bulgaria og Romania, og skal ha bedt om fire luftkorridorer fra disse landene. Tyrkisk luftrom må også åpnes for å få full effekt av flystyrken på hangarskip i Middelhavet.

Dragkampen om tyrkisk medvirkning til krigen har gjort Ankara til en veritabel ryktebørs med høyt støynivå de siste dagene.

Den urbane, vestorienterte eliten vrir seg i vånde over motstanden mot tyrkisk krigsstøtte, og frykter at landets strategiske partnerskap med USA skal være over.

Samtidig sier opposisjonslederen Deniz Baykal i sentrum-venstrepartiet CHP at Tyrkia blir tvunget til samarbeid med USA mot sin vilje, ved bruk av press og tvang. Han finner situasjonen ydmykende for landet.

Militært ubehag

Regjeringens plan var helt fram til mandag å utsette en ny behandling av baser og luftrom for USA til over helga. Det er grunn til å tro at forseringen av saken kom etter sterkt påtrykk fra de militære, som har «følt et betydelig ubehag ved situasjonen», som en diplomat sier.

(NTB)