USA: Prioriterer ikke lenger å fjerne Assad

USA vil ikke lenger prioritere å prøve å fjerne Syrias president Bashar al-Assad fra makten, sier den amerikanske FN-ambassadøren Nikki Haley.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley åpner for at Syrias svært omstridte president Bashar al-Assad kan bli sittende. Foto: Seth Wenig / AP / NTB scanpix
USAs FN-ambassadør Nikki Haley åpner for at Syrias svært omstridte president Bashar al-Assad kan bli sittende. Foto: Seth Wenig / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Du må velge dine kamper, sa Haley torsdag.

- Vi prioriterer ikke lenger å sitte og fokusere på å få Assad ut, la hun til.

Tidligere samme dag antydet den amerikanske utenriksministeren Rex Tillerson det samme. Han kommenterte Assads politiske framtid på en pressekonferanse i Tyrkia.

- Jeg mener at den langsiktige statusen til president Assad vil bli avgjort av det syriske folket, sa Tillerson.

Splittelse

Spørsmålet om Assads skjebne har splittet verdenssamfunnet og gjort det svært vanskelig å finne en politisk løsning på konflikten i Syria.

Både Tyrkia og USA har tidligere krevd at Assad må gå av, mens Russland og Iran har støttet den syriske presidenten. Alle disse fire landene deltar militært i Syria-krigen.

Obama-administrasjonens linje var at Assad ikke lenger har noen legitimitet som Syrias leder som følge av drap og overgrep mot egen befolkning.

Når USA nå har skiftet syn, er det færre viktige aktører igjen i Syria-konflikten som kan bidra til å presse Assad fra makten. En talsmann for den syriske opprørsalliansen HNC gjentar imidlertid at de ikke vil akseptere noen framtidig politisk rolle for Assad.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer