«INTERNETTS BIN LADEN»: USA er åpenbart på offensiven mot terrorsjefene i al-Qaida. Bare kort tid etter at Osama bin Laden ble drept i en hemmelig spesialoperasjon mot hans skjulested i en villa i Abbottebad i Pakistan, utførte en drone et angrep mot den amerikansk-fødte al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki.Foto: AP Photo/SITE Intelligence Group/Scanpix
«INTERNETTS BIN LADEN»: USA er åpenbart på offensiven mot terrorsjefene i al-Qaida. Bare kort tid etter at Osama bin Laden ble drept i en hemmelig spesialoperasjon mot hans skjulested i en villa i Abbottebad i Pakistan, utførte en drone et angrep mot den amerikansk-fødte al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki.Foto: AP Photo/SITE Intelligence Group/ScanpixVis mer

USA prøvde å drepe al-Qaida-leder i Jemen

Hadde de lyktes, ville USA ha drept to av de mest ettersøkte terroristene på bare en uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA er åpenbart på offensiven mot terrorsjefene i al-Qaida. Bare kort tid etter at Osama bin Laden ble drept i en hemmelig spesialoperasjon mot hans skjulested i en villa i Abbottebad i Pakistan, utførte en drone et angrep mot den amerikansk-fødte al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki.

Ikke-navngitte tjenestefolk i USA og Jemen bekrefter overfor Wall Street Journal og CBS at det var al-Awlaki, som skal ha en lederrolle i al-Qaida på den arabiske halvøy, som var målet for angrepet.

Ifølge Wall Street Journal utførte USA to separate angrep i løpet av 45 minutter med al-Awlaki som mål i Shebwa sør i Jemen. I det første angrepet skal de ha avfyrt tre raketter mot en picup som terrorlederen og et saudisk al-Qaida-medlem kjørte i.

Rakettene traff ikke målet, og to lokale brødre som skal ha vært al-Qaida-medhjelpere, skal ha byttet kjøretøy. I det andre droneangrepet ble bilen truffet av en rakett.

DRONEANGREP: USA utførte torsdag et droneangrep med al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki  som mål. Angrepet mislyktes, men førte til at to militante ble drept. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Scanpix
DRONEANGREP: USA utførte torsdag et droneangrep med al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki som mål. Angrepet mislyktes, men førte til at to militante ble drept. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Scanpix Vis mer

De to militante medhjelperne ble drept i angrepet, som fant sted torsdag denne uka. Begge var betraktet som farlige av Jemens myndigheter.

11. september-kontakt Al-Awlaki er på amerikanske myndigheters drep- eller fang-liste (kill-or-capture) for hans angivelige rolle i flere al-Qaida-operasjoner mot USA, som den mislykkede truse-bomberen 1. juledag. Han skal også ha pleiet kontakt med både 11. september-terroristene og Fort Hood-massakrøren Nidal Malik Hasan.

Al-Awlaki har fått tilnavnet «internetts bin Laden» i hans utstrakte bruk av internettforum og chattenettverk for å rekruttere medlemmer til al-Qaida.

Han skal også stå bak terrormagasinet Inspire, som gir råd til hvordan folk kan utføre terrorangrep mot vestlige mål.

Førsteutgaven ble gitt ut i juli på 10-årsjubileumet for bombingen det amerikanske marinefartøyet USS Cole i Jemen i 2000, der 17 amerikanske soldater ble drept. Utgaven inneholdt «gjør det selv»-artikler som «Make a Bomb in the Kitchen of Your Mom».

Største trusselen mot USA Oktoberutgaven, som ble publisert denne uka, kommer med tipset kalt «The Ultimate Mowing Machine» - den ultimate gressklipper. I magasinet beskrives det hvordan man kan bruke en pickup som en gressklipper bare at man «ikke klipper gress, men guds fiender».

FUNNET I PAKISTAN: I denne villaen ble Osama bin Laden funnet og drept av amerikanske elitestyrker. Foto: AP Photo/Aqeel Ahmed/Scanpix
FUNNET I PAKISTAN: I denne villaen ble Osama bin Laden funnet og drept av amerikanske elitestyrker. Foto: AP Photo/Aqeel Ahmed/Scanpix Vis mer

«Om du har rett utstyr, vil dette være en enkel og effektiv operasjon», heter det seg i terrorartikkelen før den lister opp alle fordelene. «For å oppnå et størst mulig blodbad, bør du få så mye fart som du kans mens du fremdeles holder god kontroll over bilen. På den måten vil du klare å ta så mange som mulig på en gang».

Direktøren for National Counterterrorism Center i USA, Michael Leiter, sa denne uka i Kongressen at USA betrakter al-Qaida på den arabiske halvøya som den største trusselen mot USA etter at Osama bin Laden ble drept.

Og der har Anwar al-Awlaki en helt sentral rolle.

DREPT: Terrorlederen Osama bin Laden ble natt til mandag drept i en spesialoperasjon i Pakistan.
Foto: Reuters/Scanpix
DREPT: Terrorlederen Osama bin Laden ble natt til mandag drept i en spesialoperasjon i Pakistan. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer