Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA prøvde å drepe al-Qaida-leder i Jemen

Hadde de lyktes, ville USA ha drept to av de mest ettersøkte terroristene på bare en uke.

«INTERNETTS BIN LADEN»: USA er åpenbart på offensiven mot terrorsjefene i al-Qaida. Bare kort tid etter at Osama bin Laden ble drept i en hemmelig spesialoperasjon mot hans skjulested i en villa i Abbottebad i Pakistan, utførte en drone et angrep mot den amerikansk-fødte al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki.Foto: AP Photo/SITE Intelligence Group/Scanpix
«INTERNETTS BIN LADEN»: USA er åpenbart på offensiven mot terrorsjefene i al-Qaida. Bare kort tid etter at Osama bin Laden ble drept i en hemmelig spesialoperasjon mot hans skjulested i en villa i Abbottebad i Pakistan, utførte en drone et angrep mot den amerikansk-fødte al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki.Foto: AP Photo/SITE Intelligence Group/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA er åpenbart på offensiven mot terrorsjefene i al-Qaida. Bare kort tid etter at Osama bin Laden ble drept i en hemmelig spesialoperasjon mot hans skjulested i en villa i Abbottebad i Pakistan, utførte en drone et angrep mot den amerikansk-fødte al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki.

Ikke-navngitte tjenestefolk i USA og Jemen bekrefter overfor Wall Street Journal og CBS at det var al-Awlaki, som skal ha en lederrolle i al-Qaida på den arabiske halvøy, som var målet for angrepet.

Ifølge Wall Street Journal utførte USA to separate angrep i løpet av 45 minutter med al-Awlaki som mål i Shebwa sør i Jemen. I det første angrepet skal de ha avfyrt tre raketter mot en picup som terrorlederen og et saudisk al-Qaida-medlem kjørte i.

Rakettene traff ikke målet, og to lokale brødre som skal ha vært al-Qaida-medhjelpere, skal ha byttet kjøretøy. I det andre droneangrepet ble bilen truffet av en rakett.

DRONEANGREP: USA utførte torsdag et droneangrep med al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki  som mål. Angrepet mislyktes, men førte til at to militante ble drept. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Scanpix
DRONEANGREP: USA utførte torsdag et droneangrep med al-Qaida-lederen Anwar al-Awlaki som mål. Angrepet mislyktes, men førte til at to militante ble drept. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Scanpix Vis mer

De to militante medhjelperne ble drept i angrepet, som fant sted torsdag denne uka. Begge var betraktet som farlige av Jemens myndigheter.

11. september-kontakt Al-Awlaki er på amerikanske myndigheters drep- eller fang-liste (kill-or-capture) for hans angivelige rolle i flere al-Qaida-operasjoner mot USA, som den mislykkede truse-bomberen 1. juledag. Han skal også ha pleiet kontakt med både 11. september-terroristene og Fort Hood-massakrøren Nidal Malik Hasan.

Al-Awlaki har fått tilnavnet «internetts bin Laden» i hans utstrakte bruk av internettforum og chattenettverk for å rekruttere medlemmer til al-Qaida.

Han skal også stå bak terrormagasinet Inspire, som gir råd til hvordan folk kan utføre terrorangrep mot vestlige mål.

Førsteutgaven ble gitt ut i juli på 10-årsjubileumet for bombingen det amerikanske marinefartøyet USS Cole i Jemen i 2000, der 17 amerikanske soldater ble drept. Utgaven inneholdt «gjør det selv»-artikler som «Make a Bomb in the Kitchen of Your Mom».

Største trusselen mot USA Oktoberutgaven, som ble publisert denne uka, kommer med tipset kalt «The Ultimate Mowing Machine» - den ultimate gressklipper. I magasinet beskrives det hvordan man kan bruke en pickup som en gressklipper bare at man «ikke klipper gress, men guds fiender».

FUNNET I PAKISTAN: I denne villaen ble Osama bin Laden funnet og drept av amerikanske elitestyrker. Foto: AP Photo/Aqeel Ahmed/Scanpix
FUNNET I PAKISTAN: I denne villaen ble Osama bin Laden funnet og drept av amerikanske elitestyrker. Foto: AP Photo/Aqeel Ahmed/Scanpix Vis mer

«Om du har rett utstyr, vil dette være en enkel og effektiv operasjon», heter det seg i terrorartikkelen før den lister opp alle fordelene. «For å oppnå et størst mulig blodbad, bør du få så mye fart som du kans mens du fremdeles holder god kontroll over bilen. På den måten vil du klare å ta så mange som mulig på en gang».

Direktøren for National Counterterrorism Center i USA, Michael Leiter, sa denne uka i Kongressen at USA betrakter al-Qaida på den arabiske halvøya som den største trusselen mot USA etter at Osama bin Laden ble drept.

Og der har Anwar al-Awlaki en helt sentral rolle.

DREPT: Terrorlederen Osama bin Laden ble natt til mandag drept i en spesialoperasjon i Pakistan.
Foto: Reuters/Scanpix
DREPT: Terrorlederen Osama bin Laden ble natt til mandag drept i en spesialoperasjon i Pakistan. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media