ANKOMMER I MORGENTIMENE: Det irske lasteskipet Rachel Corrie. Her bruker en av aktivistene, Derek Graham, en flaske med palestinsk olivenolje under dåpen av skipet, som bare er timer unna kysten av Gaza. Foto: AP Photo/Niall Carson-pa/Scanpix
ANKOMMER I MORGENTIMENE: Det irske lasteskipet Rachel Corrie. Her bruker en av aktivistene, Derek Graham, en flaske med palestinsk olivenolje under dåpen av skipet, som bare er timer unna kysten av Gaza. Foto: AP Photo/Niall Carson-pa/ScanpixVis mer

USA prøver å forhindre nok et blodbad ved kysten av Gaza

- Vi er vil gjøre det vi kan for å få nødhjelpen fram til befolkningen i Gaza, sier irsk Gaza-aktivist om bord på «Rachel Corrie» - bare timer unna Gazastripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det irsk-malaysiske lasteskipet «Rachel Corrie» er innstilt på å nå Gaza i 07-tida norsk tid.

Mairead Maguire, som fikk Nobels fredspris i 1976 sammen med Betty Williams, er blant de elleve fredsaktivistene som er om bord.

- Vi fortsetter - Vi har ingen planer om å stanse. Vi fortsetter, sier hun til irsk TV.

Irske myndigheter forhandlet fredag fram en avtale med Israel, som gikk ut på at lasteskipet skulle legge til kai i Ashdod i Israel for å gjennomgå en kontroll. Deretter skulle nødhjelpen bli transportert videre under kontroll av representanter fra FN, irske myndigheter og aktivistene selv. Dette nektet aktivistene å godta:

- Vi vil ikke være en del av en avtale som gjør at vi legitimerer blokaden av Gaza, sier irske Jenny Graham til BBC.

Hun er blant de fem irene som er om bord. Resten av de til sammen elleve aktivisteen er fra Malaysia.

OM BORD: Nobelprisvinner Mairead Corrigan. Foto: AP Photo/Niall Carson-pa/Scanpix
OM BORD: Nobelprisvinner Mairead Corrigan. Foto: AP Photo/Niall Carson-pa/Scanpix Vis mer

- Det har også vært snakk om at vi selv har forhandlet med Israel om å legge til kai i Ashdod. Det er ikke sant. Israel har ikke vært i kontakt med oss. Vi er innstilt på å få våre 1000 tonn med nødhjelp fram til befolkningen i Gaza, sier Graham.

- Lasten skal til Gaza Ifølge den malaysiske avisa The Star holder myndighetene i Malaysia kontakt med allierte ambassader i Tel Aviv i tilfelle det oppstår problemer. Malaysias regjering annerkjenner ikke Israel som stat.

Skipet er støttet økonomisk av Perdana Global Peace Organisation, som er ledet av landets tidligere statsminister Tun Mahathir Mohamad.

- Skipet vil ikke dra noen andre steder enn Gaza om de ikke blir tvunget til noe annet. Lasten om bord skal til Gaza og befolkningen på Gazastripen. Vi støtter dette fordi blokaden er ulovlig, sier Mahathir Mohamads sekretær Sufi Yusoff til The Star.

USA prøver unngå blodbad Men Det hvite hus oppfordrer nå aktivistene på MC Rachel Corrie til å gå til den israelske havna Ashdod for å losse forsyningene der og slik unngå en konfrontasjon samtidig som de lover at de arbeider for å få Israel til å lette på blokaden av Gaza.

Samtidig gjorde de det klart overfor Israel at en fortsatt blokade av Gazastripen er uholdbar og må endres. — Vi arbeider intenst med Israel, med palestinerne og andre internasjonale partnere for å utvikle nye prosedyrer for å levere mer varer og bistand til Gaza. Systemet slik det er nå, er uholdbart og må endres. I mellomtiden ber vi alle parter om å tvære ansvarlige og unngå unødvendige konfrontasjoner, sier Mike Hammer, talsmann for Det hvite hus? nasjonale sikkerhetsråd.
Lastebåten med aktivistene var fredag bare noen timer unna, men ville trolig senke farten slik at en eventuell konfrontasjon først skjer etter daggry.

- Skipet vil stoppes Israel har helt siden nyheten om at «Rachel Corrie» forlot Malta på tirsdag i retning Gazastripen vært klar i sin tale: skipet vil ikke få seile uhindret til Gaza.  Mandag denne uken ble ni drept og flere skadd i en militæraksjon mot «Mavi Marmara».

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har ifølge The Jerusalem Post bedt soldatene om å ikke skade aktivistene.

- Vi har ikke noe ønske om noe konfrontasjon. Vi har ikke noe ønske om å borde skipet. Om aktivistene velger å legge til kai i Ashdod, vil vi sørge for en trygg velkomst og ikke borde det, sier Yossi Gal ved det israelske utenriksdepartementet.

TONNEVIS AV NØDHJELP: Lasteskipet MV Rachel Corrie har med tonnevis av nødhjelp til Gaza, og nekter å legge til kai i Israel frivillig. Foto: AP Photo/Niall Carson-pa/Scanpix
TONNEVIS AV NØDHJELP: Lasteskipet MV Rachel Corrie har med tonnevis av nødhjelp til Gaza, og nekter å legge til kai i Israel frivillig. Foto: AP Photo/Niall Carson-pa/Scanpix Vis mer

Han understreker at Israel vil oppretteholde blokaden av Gaza, og vil stanse «Rachel Corrie» dersom det velger å ikke legge til kai i Israel. Han forteller at årsaken er at Israel vil forhindre Iran og terroristgrupper som Hizbollah fra å sende våpen til Hamas.

KOMMANDOSOLDATER AKSJONERTE:Ni personer ble drept i militæraksjonen mot «Mavi Marmara». Foto: AP Photo/Israel Defence Force/Scanpix
KOMMANDOSOLDATER AKSJONERTE:Ni personer ble drept i militæraksjonen mot «Mavi Marmara». Foto: AP Photo/Israel Defence Force/Scanpix Vis mer