USA prøver å verve norsk-irakere til krig

Representanter for USAs myndigheter skal ha tatt direkte kontakt med eksilirakere i Norge for å verve dem til krigstjeneste i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk UD er ikke informert.

Et tjuetall eksilirakere, flere med norsk statsborgerskap, skal i februar ha blitt ringt privat og forøkt vervet av en representant for amerikanske myndigheter.

Dette har flere eksilirakere uavhengig av hverandre opplyst til Dagbladet. De forteller anonymt om detaljene i samtalene med representanten og deres reaksjoner.

Ble tilbudt jobber

USAs ambassade i Norge ønsker ikke å kommentere opplysningene. USAs Europa-kommando sier landets ambassader er involvert i arbeidet rundt vervingen.

En representant ringte hjem til flere eksilirakere og ba om et møte. Det ble gjort klart at saken dreide seg om muligheter for utdanning og trening for å kunne delta i en invasjon av Irak.

Flere ble forespeilet muligheter for posisjoner i Irak etter det sittende regimets fall.

Trener opposisjonelle

USA trener nå irakiske opposisjonelle på en militærbase ved landsbyen Taszar i Ungarn. Den kalles Camp Freedom.

- Nå er det omkring 50 personer som trenes ved basen. De fleste er fra Nord-Amerika, men vi forventer flere rekrutter fra europeiske land om kort tid, sier stabssersjant John Tomassi. Han er talsmann for USAs Europa-kommando i Tyskland.

Ingen av Dagbladets kilder har takket ja til tilbudet, og har ikke hørt om andre som har gjort det. Tomassi sier han ikke vet om det er rekruttert eksilirakere fra Norge.

Ble redde

Noen av dem som ble kontaktet av den amerikanske ambassaden, opplevde det som ubehagelig og skal i ettertid ha informert Politiets Sikkerhetstjeneste.

Det pågår et aktivt arbeid i Europa for å verve eksilirakere. I Danmark og Nederland har irakere stått fram og fortalt at de har vervet seg.