USA: Putins plan er konkret Russland: Tror på fred

USAs utenriksminister, John Kerry, har landet i Genève, for et fire dager langt skjebnemøte med sin russiske kollega, Sergej Lavrov, om Syria.

PLAN: Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, og USAs utenriksminister, Johm Kerry, har et kanskje avgjørende møte om kjemiske våpen og Syria i dag.  Foto:  REUTERS / Scanpix / Gary Cameron
PLAN: Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, og USAs utenriksminister, Johm Kerry, har et kanskje avgjørende møte om kjemiske våpen og Syria i dag. Foto: REUTERS / Scanpix / Gary CameronVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tonen fra både USA og Russland er positiv før det avgjørende møtet mellom USAs og Russlands utenriksministre starter idag, torsdag, i Genève.

Plan i fire punkter
Hensikten er at samtalene skal føre til en diplomatisk løsning på den syriske krisa, etter et gassangrep 21. august som vestlig etterretning sier at regjeringsstyrkene sto bak. Syria og Russland hevder på sin side at den syriske opposisjonen sto bak Dette gjentar Russlands president, Vladimir Putin, i et leserinnlegg i The New York Times i dagens avis. Hvis ikke diplomatiet lykkes har president Barack Obama truet med å bombe Assad.

Før møtet hyller USA det de omtaler som den «svært konkrete» planen Russland har lagt fram. Den kan kanskje være en politisk redningsplanke for USAs president, Barack Obama. Kanskje kan han unngå å tape ansikt uten å måtte angripe Syria.

Planen er i fire faser:

1. Syria blir medlem av Organisasjonen for Forbud av Kjemiske Våpen (OFKV), organisasjonen som overvåker det internasjonale forbudet mot bruk av slike våpen

2. Syria må opplyse hvor lagrene av kjemiske våpen ligger, og hvor de lagres.

3. Syria må gi OFKV-inspektører tilgang til lagrene.

4. Lagrene av våpen må ødelegges.

Lavrov tror på fred
Det er disse punktene USA kaller konstruktive. Spørsmålet er hvordan man skal få full innsikt i de kjemiske våpenlagrene. Og om det russiske initiativet først og fremst er ment for å trekke ut tida.

OFKV har kjemikere, inspektører og vedtatte prosedyrer for hvordan en inspeksjon skal foregå. Hvis Syria tiltrer OFKV så godtar de automatisk inspeksjon. Syria er et av få land som ikke har tilsluttet seg OFKV.

Før den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov, forlot Kazakstan og reiste til Genève uttalte han seg positivt om utsiktene til en løsning.

- Jeg er sikker på at det er en mulighet for fred i Syria, sa han.

Men han la til det Putin allerede han sagt flere ganger har sagt, at militære trusler ikke hjelper.

- Både vi og amerikanerne tar med oss til Genève delegasjoner med eksperter som alle har den nødvendige kunnskapen og erfaringen til å definere retningen for å løse problemene, sa Lavrov.

Også Frankrike er med
Det er tonen før samtalene starter. Men det er mange skjær i sjøen. Russland vil ikke ha noe av militære trusler, og en innrømmelse av at det var Assads styrker som sto bak gassangrepet sitter veldig langt inne.

Men også Frankrike spiller en rolle i diplomatiet, og er det eneste landet som kanskje vil være med på et angrep mot Syria hvis diplomatiet mislykkes og president Barack Obama skulle bestemme seg for et militært angrep.

- Rapporten fra inspektørene blir trolig lagt fram mandag. Den vil si at det foregikk et kjemisk massemord, den vil sikkert gi indikasjoner på opprinnelsen til denne massakren. Med det utgangspunkt at regimet hadde lagre, avleveringssystemer og interesse i å gjøre dette, kan man trekke en konklusjon, sa Frankrikes utenriksminister Laurienrt Fabius i dag.

Fabius har aldri tvilt på at det er regimet til Bashar al-Assad som sto bak det kjemiske angrepet 21. august.