USA-rakett i Saddams palass

Det eneste våpen en gruppe utenlandske journalister fant i Saddam Husseins palasser var en ueksplodert amerikansk rakett fra Golf-krigen. «Ned med USA,» står det på raketten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Raketten skal minne de rundt ti journalistene om at den irakiske kampmoralen er intakt.

- Våpeninspektørene slipper aldri inn her, sa Iraks visestatsminister Tariq Aziz, som var guide. FNs våpeninspektører har forlangt å få undersøke Saddams palasser. De tror de vil finne lagre av kjemiske og bakteriologiske våpen som kan drepe titalls millioner mennesker, hvis de brukes.

På verdigheten løs

Men Irak vil ikke slippe inspektørene inn i palassene.

- Inspeksjonene skader landets verdighet og suverenitet, sa Aziz, ifølge AP.
- Dere er våre gjester, ikke våpeninspektører. Nå kan dere selv se at palassene som det er fabrikert mange mystiske historier rundt, er residenser for presidenten, sa Aziz.

«Døde» palasser

Det var rundt 12 palasser som ble åpnet i går. Flere av dem bar tydelig preg av ikke å være i bruk. Her var ingen stab, bare noen vakter ved porten, som skulle holde uvedkommende ute. I tillegg har Saddam mange andre palasser utenfor hovedstaden, som også kan romme lagre av dødelige våpen.

Mange av palassene bar preg av enorme rikdommer. Det var grasplener så store som flere fotballbaner, lange alleer, og overdådige blomsterbed.
Også innvendig er det brukt store penger. En kjempefalk laget av italiensk marmor pryder inngangspartiet i en hall i et av de sentrale palassene.

Propaganda

Saddam Husseins palasser er stengt for utenforstående. Men under krisen i høst, da irakerne fryktet amerikanske bomber, strømmet såkalte frivillige til palassene.

De «frivillige» som skulle være villige til å ofre sine liv for Saddam Husseins palasser var en stor propagandaseier for Saddam. Også i går ble palassene åpnet fordi det passet propagandamaskineriet i Irak.