USA: Rakettskjoldet skal bygges

President George W. Bush forsøkte i dag å markedsføre planene om et amerikansk rakettskjold, da tre av hans nærmeste rådgivere møtte president Vladimir Putin og andre russiske ledere i Kreml.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bush og Putin møtte hverandre i Genova for bare noen dager siden, og den nasjonale sikkerhetsrådgiveren i Det hvite hus, Condoleezza Rice, hadde rakettforsvaret øverst i dokumentmappen da hun møtte Putin og andre russiske ledere torsdag.

- President George Bush har gjort det klart at han mener det finnes en trussel, en ny trussel, og at vi må gå lenger enn ABM-avtalen (fra 1972), slik at vi kan få et seriøst test- og evalueringsprogram som gir oss en løsning på denne trusselen, sa Rice etter et møte med Putin.

- Bush har ikke satt noen tidsfrist, men det bør være åpenbart for alle at presidenten mener dette er noe som må skje forholdsvis raskt, sa Rice, som er i Moskva sammen med finansminister Paul O'Neil og handelsminister Donald Evans.

Partene ble torsdag enige om en tidsplan for sine samtaler om rakettforsvar fram til presidentene Putin og Bush møtes i Shanghai i oktober.

Avgjort

Rice etterlot ingen tvil om at USA vil utvikle det omstridte rakettskjoldet uansett hva Russland og andre land måtte mene. Den russiske regjeringen mottok de amerikanske utsendingene i en forsonlig tone til tross for motstanden mot de amerikanske planene.

- Russland og USA ønsker å etablere et mer seriøst og sterkere grunnlag for internasjonal sikkerhet, sa forsvarsminister Sergej Ivanov da Rice landet i Moskva.

-Dette gjelder både offensive og defensive våpen.

Russland har tidligere protestert mot et rakettskjold som i prinsippet skal beskytte USA mot atomangrep og som kan forskyve maktbalansen mellom de to stormaktene. Russerne oppfatter dette som et brudd på ABM-avtalen fra 1972, og har truet med å øke anta ll egne stridshoder for å henge med i opprustningen.

Rice hadde også et separat møte med forsvarsminister Ivanov, som var villig til å lytte til de amerikanske argumentene.

Russland har den siste tiden vist en mer åpen holdning til de amerikanske planene. Rice sa at de to landene har nådd en ny fase i sitt samarbeid og at det er nødvendig å legge den kalde krigen bak seg.

- Vi har mange spørsmål til hverandre, og begge parter er forberedt på seriøse, ærlige og konstruktive samtaler, sa Ivanov.

Forsonlig tone

Da Rice kom til Moskva, der hun i sin tid studerte og lærte seg språket, la hun som ventet ikke skjul på at USA vil gjøre alvor av planene om å bygge det omstridte rakettskjoldet. Men det skal i utgangspunktet gjøres på en måte som ikke innebærer noen trussel mot Russland.

- USAs holdning til ABM-avtalen er meget klar. Vi mener det er en avtale som hindrer oss i å drive forskning og utvikle, teste og vurdere defensiv teknologi som er så viktig i vår tid, sa Rice.

- President Bush har gitt utviklingen av defensiv teknologi høy prioritet, la hun til.

Bush og Putin har vist at de er på bølgelengde på det personlige plan til tross for spionskandaler, strid om Irak-sanksjoner og en lang rekke andre spørsmål.

Den forsonlige tonen under Rices samtaler torsdag ble tolket som at de to landene vil drøfte seg fram til løsninger. Ivanov understreket imidlertid at ikke alle de tosidige problemene kan ryddes av veien under møtene i Moskva denne uken.

Økonomisk samarbeid

Den amerikanske delegasjonen roste torsdag Putin for de økonomiske reformene han har satt i verk og lovet samtidig å bidra til et tettere økonomisk samarbeid mellom de to landene.

President Bush er meget opptatt av økonomisk og finansielt samarbeid, sa finansminister Paul O'Neil etter en samtale med Putin.

Han opplyste at samtalen hadde dekket en lang rekke spørsmål og at de to land snarest mulig bør følge Putins eksempel og kartlegge områder hvor de kan samarbeide.

Handelsminister Evans sa at han skal lede en større forretningsdelegasjon til Moskva i oktober.

(NTB-Reuters-AFP)