Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA

USA raser: -Trumps velgere forstår at barn ikke kan tas fra folk på den måten

Barn og voksne over hele USA demonstrerer mot presidentens «nulltoleranse».

NEW YORK: Aktivister roper under demonstrasjonen mot Donald Trumps innvandringspolitikk. Foto: Kevin Hagen / AP / NTB Scanpix
NEW YORK: Aktivister roper under demonstrasjonen mot Donald Trumps innvandringspolitikk. Foto: Kevin Hagen / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Først ble barna tvangsseparert fra foreldrene sine på grensa. Så snudde president Donald Trump, og stoppet ordningen. Hva som skulle skje med barna som allerede var fraskilt fra sine foreldre, ble ikke nevnt, noe som igjen har skapt oppstyr.

Lørdag trakk amerikanerne ut i gatene og protesterte mot Trumps innvandringspolitikk. Hele 600 demonstrasjoner fant sted i alle 50 delstatene, med mål om å presse presidentens administrasjon til å gjenforene familiene raskt. Protestene kan få hundretusener ut i gatene, under slagordet «familier hører sammen», skriver CBS News.

STIKK: Mange demonstranter hadde på seg klær med teksten «Jeg bryr meg virkelig, burde ikke du?», som et stikk til førstedame Melania Trump. Hun hadde nylig på seg en jakke med teksten «jeg bryr meg virkelig ikke». Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB Scanpix
STIKK: Mange demonstranter hadde på seg klær med teksten «Jeg bryr meg virkelig, burde ikke du?», som et stikk til førstedame Melania Trump. Hun hadde nylig på seg en jakke med teksten «jeg bryr meg virkelig ikke». Foto: Brian Snyder / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

«Stoppe galskapen»

Amerikanere oppfordres av aktivisten Ai-jen Poo til å samles for å «stoppe galskapen» bak president Trumps vedtak om å holde mer enn 2000 barn atskilt fra foreldrene sine.

- Nå er det alle mann på dekk for å stoppe galskapen, uavhengig av om du er rød eller blå, forteller Poo, som organiserer demonstrasjonen, til The Guardian.

Poo utdyper at protestene primært er for alle som er opprørt over nyhetene om Trumps «nulltoleranse» rundt illegal immigrasjon, som altså fører til at familier skal kunne holdes atskilt med mindre de godtar deportasjon.

Svein Melby, USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, omtaler saken som en humanistsak som bryter med vanlige folks oppfatning av hvordan man håndterer barn.

- Man straffer voksne for ulovlige handlinger, det er én ting. Men man skal ikke straffe barna, som mister enhver trygghet ved å bli skilt fra foreldrene, sier Melby til Dagbladet.

- Det skar seg helt, normale mennesker vil ikke akseptere noe slikt. Trump hadde ikke noe valg da han måtte ta en helomvending, fortsetter han.

WASHINGTON: Den største demonstrasjonen ble holdt i Washington DC, hvor amerikanske barn leste opp brev de hadde skrevet til internerte innvandrerbarn. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Scanpix
WASHINGTON: Den største demonstrasjonen ble holdt i Washington DC, hvor amerikanske barn leste opp brev de hadde skrevet til internerte innvandrerbarn. Foto: Alex Brandon / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Deres generasjons kamp

Den største demonstrasjonen holdes i Washington DC, hvor det blant annet ble lest opp brev skrevet av amerikanske barn til internerte barn.

- Kjære venn, jeg skulle ønske jeg kunne møte deg og hjelpe deg å oppfylle drømmene dine, fordi det er noe ingen kan ta vekk fra deg, leste ei jente opp.

Idet demonstrantene marsjerte forbi Trumps hotell, ropte de «skam, skam, skam» og «hey, hey, ho, ho, Donald Trump må vekk».

Noen buet, mens andre la igjen protestskiltene ved gjerdene rundt bygningen.

Det er flere som har tatt med barna sine. Rebecca Schaeffer (38) deltar i demonstrasjonen med sin ektemann og deres to små barn.

Hun mener Trump tester hvor langt han kan tøye grensene.

- Jeg vil at de skal vite hva som skjer. Det kommer til å bli deres generasjons kamp. Jeg vil utdanne dem og gjøre dem sterke, sier hun om barna, Ida (6) og Juniper (2), til CNN.

WASHINGTON: Demonstrantene samlet seg foran Det hvite hus, selv om presidenten ikke var til stede. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB Scanpix
WASHINGTON: Demonstrantene samlet seg foran Det hvite hus, selv om presidenten ikke var til stede. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

«Hvor er barna?»

Demonstrantene samlet seg foran Det hvite hus, selv om Trump ikke var hjemme. Ifølge CNN er han på golfklubben sin i Bedminster i New Jersey. Likevel slipper ikke presidenten unna. Rundt seks kilometer unna klubben har demonstranter samlet seg.

Margaret Stokes (54), en lærer fra Leesburg, Virginia, var med på demonstrasjonen i Washington. «Hvor er barna?» står det på en av hennes plakater.

- Jeg er rasende over at familier blir skilt, sa Stokes til CNN.

Melby tror at selv om folkeflertallet i USA er for en ryddig, ordnet, til og med streng innvandringspolitikk, må den føres på en rettferdig måte og ikke tråkke på menneskerettighetene til små barn.

Så er spørsmålet hvor det har blitt av barna som har blitt skilt fra sine foreldre. Selv om Trump har beordret en familiegjenforening denne uka, er de fleste barna ennå ikke gjenforent med familiene sine.

- De har blitt spredt rundt i USA, og det virker ikke som de har orden på hvor det har blitt av dem. Dette gjør gjenforening vanskelig, forteller Melby.

«Skam!»

I New York ropte demonstrantene «skam» og «stopp internering nå». Mengden ropte også ut «skam» da en av arrangørene leste opp en liste over personer de klandrer for tvangsseparasjoner av familier, blant andre Trump og justisminister Jeff Sessions, i tillegg til byrået for innvandring og toll (ICE) og toll- og grensekontrollen (CBP).

Et hundebur med ei dokke inni fikk oppmerksomhet under protesten i Atlanta.

Rundt klokka 20 norsk tid begynte demonstranter å samle seg i Los Angeles også. Californias senator Kamala Harris, borgermester Eric Garcetti, flere kjendiser og familier som har blitt berørt av innvandringspolitikken skal tale under samlingen, ifølge CNN.

Grupper som jobber for innvandrere, er begeistret og overrasket over å se at så mange støtter saken.

- Ærlig talt, jeg fikk bakoversveis. Jeg har bokstavelig talt aldri sett amerikanere stille opp for innvandrere som dette, sier Jess Morales Rocketto, politisk direktør for en organisasjon som representerer barnepassere, hushjelper og omsorgspersoner, hvorav mange er innvandrere.

FAMILIE: En demonstrant holder opp et bilde med en referanse til Disneyfilmen «Lilo og Stich». Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB Scanpix
FAMILIE: En demonstrant holder opp et bilde med en referanse til Disneyfilmen «Lilo og Stich». Foto: Shannon Stapleton / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Hjerteskjærende

Trump-administrasjonen mente dette var en politikk som skulle avskrekke folk, slik at de ikke kom ulovlig over grensa til USA.

- Men det fortsatte jo med nærmest uforminsket styrke. Folk kommer fra situasjoner som gjør at risikoen i USA framstår som mindre enn å bli værende der de kommer fra, forteller Melby.

Melby tror Trump tråkket over streken, til og med for noen av sine egne tilhengere.

- Én ting er å ha en tøff holdning til voksne, men jeg tror også Trumps velgere forstår at barn ikke kan tas fra folk på den måten. Det er hjerteskjærende, og eksperter sier at det kan sette spor for resten av livet, sier Melby.

Håndteringen av saken kan ikke Melby karakterisere som noe annet enn «veldig dårlig». Samtidig som presidenten og justisministeren hevdet at det har vært en politisk intensjon å avskrekke, sier sjefen for departementet for nasjonal sikkerhet at det overhodet ikke har vært noen intensjon å skille barn fra voksne.

- Hun sier det stikk motsatte av hva presidenten sier, forteller Melby.

VED DET HVITE HUS: Det er i et av auditoriene ved Det hvite hus at president Trump og visepresident Mike Pence samlet en gruppe personer som skal være pårørende til «ofre for ulovlige innvandrere». Video: CNN Vis mer Vis mer

Innvandringsspørsmålet

Bak denne akutte saken ligger det et innvandringsspørsmål, et stort politisk spørsmål i USA som river og sliter i forholdet mellom partiene. Innvandring har vært et stridstema i USA i en årrekke, og de har kjørt seg fast år etter år, forteller Melby. Det er ikke bare republikanerne som har problemer med administrasjonen som står for en slik kritikkverdig politikk.

- Demokratene har brukt dette som et taktisk politisk kort i valgkamp og debatt. Det er litt skyld hos begge partiene for at det ikke har blitt vedtatt noen reform som løser spørsmålet rundt alle disse ulovlige innvandrerne, sier Melby.

En restriktiv innvandringspolitikk er noe Trump gikk til valg på, og han har i høyeste grad forsøkt å levere på dette punktet, mener Melby og sikter til innreiseforbudet.

Høyesterett har vurdert forbudet, og konklusjonen ble offentliggjort tirsdag denne uka. Dommerne har erklært at det omstridte reiseforbudet for flere hovedsakelig muslimske land er gyldig.

- Streng innvandringspolitikk var en av hovedgrunnene til at hans politiske base stemte på ham. Det er dem han tenker på når han håndterer politiske saker, sier Melby.

Trump må slutte med denne metoden hvor han skiller foreldre og barn. Bortsett fra dette tror ikke Melby at demonstrasjonene vil ha noen stor effekt på Trump.

- Det kan være mulig at protestene bidrar til å gjøre saken til et stridstema i Kongress-valget til høsten, noe som demokratene kan ta utnytte av, sier han.