SKAPER SINNE: Fire politimenn i Minneapolis-politiet har fått sparken i kjølvannet av denne hendelsen. Video: NTB Scanpix / AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

USA raser. Dette er offeret

George Floyd (46) mistet livet etter å ha blitt pågrepet av politiet.

Publisert
Sist oppdatert

«Vær så snill. Jeg får ikke puste. Magen, nakken, alt gjør vondt. Jeg får ikke puste».

Det skal ha vært blant det siste 46-år gamle George Floyd sa før han mistet bevisstheten og seinere livet ved Hennepin County Medical Center i Minneapolis, Minnesota, mandag.

Hendelsen - hvor en farget mann mistet livet etter først å ha fått plassert en politimanns kne over nakken - har skapt sterke reaksjoner.

Dette vet vi om offeret for nok en politiskandale i USA.

«Tvillingen»

Ifølge nettstedet Chron var George Floyd født i North Carolina, men flyttet som barn til Houston-distriktet Third Ward.

I ungdomsåra vokste han opp til å bli en talentfull idrettsutøver, og skal blant annet ha mottatt et basketball-stipend fra universitet i Florida, ifølge nettstedet.

Han fullførte ikke universitetet, men flyttet i stedet hjem igjen til Houston, hvor han begynte å produsere hiphop-musikk sammen med anerkjente lokale musikere innen samme sjanger.

Blant disse DJ-en «DJ Screw».

Floyd skal ha vært en god venn av den pensjonerte basketballspilleren Stephen Jackson (42), som er i sjokk over den brutale og tragiske hendelsen.

- Dette er det jeg må våkne til? sier han blant annet i en følelsesladd video på Instagram etter at nyheten ble kjent.

I videoen forteller han også at de to kalte hverandre «brødre» og «tvillingen», og at Floyd hadde flyttet til Minnesota for å få en ny start.

- Broren min var bare i Minnesota for å endre livet sitt. Han kjørte lastebil. Jeg sendte ham akkurat to-tre esker med klær. Gutten min gjorde det han skulle, og så går dere hen å dreper ham, skriver han blant annet i et av en rekke innlegg om sin avdøde venn på sin Instagram-konto.

- Ondskapsfullt

46-åringen hadde to barn fra to tidligere forhold, blant disse seks år gamle Gianna Floyd, som sammen med sin mor overvar en minnestund for Floyd i «Frigjøringsparken» i Houston tirsdag ettermiddag.

- Jeg har ikke engang ord, sa datteras mor, Roxie Washington, til nettstedet.

- Det er ondskapsfullt. De tok ham fra datteren min. Hun vil aldri se faren sin igjen.

Som følge av manglende jobbmuligheter i Houston, skal Floyd omkring 2018 ha flyttet til Minneapolis i delstaten Minnesota, forteller Washington til Chron.

De siste åra skal han her ha jobbet som lastebilsjåfør, før han nylig også fikk jobb som sikkerhetsvakt på restauranten Conga Latin Bistro.

<strong>MINNES FLOYD:</strong> Store mengder blomster og plakater er lakt på stedet George Floyd ble tatt av politiet mandag. Foto: AFP
MINNES FLOYD: Store mengder blomster og plakater er lakt på stedet George Floyd ble tatt av politiet mandag. Foto: AFP Vis mer

Ifølge avisa LA Times leide han også leilighet av restaurantens eier, Jovanni Thunstrom, som til avisa beskriver 46-åringen som en «god venn, person og leietaker».

- Motsatte seg arrestasjon

I etterkant av dødsfallet mandag har politiet hevdet at Floyd, som ved politi-arrestasjonen var ubevæpnet, passet beskrivelsen av en mistenkt i en forfalskingssak ved et supermarked.

Han skal ha motsatt seg arrestasjon da politiet forsøkte å pågripe ham, noe som resulterte i hendelsen.

<strong>TÅREGASS:</strong> Politiet tok blant annet i bruk tåregass under demonstrasjonen utenfor politistasjonen i Minneapolis tirsdag. Foto: AFP
TÅREGASS: Politiet tok blant annet i bruk tåregass under demonstrasjonen utenfor politistasjonen i Minneapolis tirsdag. Foto: AFP Vis mer

Flere var vitne til hendelsen, og har uttalt til LA Times at en av de involverte betjentene skal ha kommet med følgende beskjed til personene som samlet seg rundt:

- Ikke ta narkotika, folkens.

Tirsdag ettermiddag samlet hundrevis av demonstranter seg og gikk mot den lokale politistasjonen. Det endte med voldelige sammenstøt med politiet.

Dødsårsaken er foreløpig ikke fastsatt, men saken blir nå etterforsket av FBI, og fire av de involverte politimennene har allerede fått sparken fra jobben i politiet.

Det har fått støtte fra byens ordfører, Jacob Frey.

<strong>PROTESTER:</strong> Drapet på George Floyd har skapt store protester og demonstrasjoner i Minneapolis. Foto: Reuters
PROTESTER: Drapet på George Floyd har skapt store protester og demonstrasjoner i Minneapolis. Foto: Reuters Vis mer

- Å være svart i USA burde ikke være en dødsdom. I fem minutter ser vi en hvit politimann presse kneet sitt mot nakken til en svart mann. Fem minutter. Når du hører noen som roper etter hjelp, skal du hjelpe. Denne politimannen har feilet på det mest grunnleggende, menneskelige nivået, skrev han i en uttalelse på sin Facebook-side tirsdag.

Saken er blitt sammenliknet med dødsfallet til Eric Garner, som døde i 2014 etter at han ble lagt i et politigrep som hindret ham i å puste. Også han var ubevæpnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer