BLE DREPT: Alton Sterling ble drept under en pågripelse tirsdag. Nå etterforskes de to mennene som utførte pågripelsen. Foto: Alton Sterling via Social Media/Handout via Reuters
BLE DREPT: Alton Sterling ble drept under en pågripelse tirsdag. Nå etterforskes de to mennene som utførte pågripelsen. Foto: Alton Sterling via Social Media/Handout via ReutersVis mer

USA raser etter at Alton Sterling døde under pågripelse. Nå etterforsker FBI saken

- Mildt sagt forstyrrende, sier guvernør om filmen som viser Sterlings siste sekunder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ble 37 år gamle Alton Sterling skutt og drept utenfor en dagligvarehandel i Louisianas delstatshovedstad Baton Rouge.

Dagen etter er ansiktet hans å se overalt i de store amerikanske mediene.

Årsaken er en video som tilsynelatende viser at Sterling blir skutt under en arrestasjon, på tross av at politimennene allerede har lagt ham i bakken.

SKUTT: Både Alton Sterling og Philando Castile har blitt drept av politiet, på to dager. I videoen ser man Sterling bli skutt, og opprørene drapene har skapt. Video: CNN / AP / Reuters / NTB Vis mer

FBI inn i etterforskningen

CNN skriver at det amerikanske justisdepartementets avdeling for sivile rettigheter har satt i gang en etterforskning på hendelsen.

Også FBI kommer til å etterforske handlingene til de to politimennene. De to har blitt suspendert etter at Sterling ble skutt og drept.

- Jeg planlegger ikke å trekke meg, sier politisjef Carl Dabadie, ifølge CNN, før han legger til at politiet i byen akter å komme til bunns i hendelsene som startet med at politiet fikk inn en nødtelefon klokka 00.35 lokal tid.

AVVISER PLANER OM Å TREKKE SEG: Demonstranter har krevd at politisjef Carl Dabadie skal trekke seg i etterkant av tirsdagens hendelse. Det har han ingen planer om. Foto: AP Photo/Gerald Herbert
AVVISER PLANER OM Å TREKKE SEG: Demonstranter har krevd at politisjef Carl Dabadie skal trekke seg i etterkant av tirsdagens hendelse. Det har han ingen planer om. Foto: AP Photo/Gerald Herbert Vis mer

Den dreide seg om at en person stod utenfor kjeden Triple S Food Mart, og truet folk med en pistol, mens han solgte CD-plater.

Filmet pågripelsen

Pågripelsen endte med at Sterling ble skutt, mens en forbipasserende filmet hendelsen.

- Han har et våpen, han har et våpen, roper politimennene på videoen, før to skuddlignende smell lyder.

SØRGER: Mange har reagert på saken om den fatale pågripelsen av Alton Sterling. Tawandra Carr var, ifølge Associated Press, en av hans venner. Foto: AP Photo/Gerald Herbert
SØRGER: Mange har reagert på saken om den fatale pågripelsen av Alton Sterling. Tawandra Carr var, ifølge Associated Press, en av hans venner. Foto: AP Photo/Gerald Herbert Vis mer

Videoen har igjen skapt store reaksjoner både i lokalmiljøet og i landet som helhet.

- Mildt sagt forstyrrende, uttalte guvernør John Bel Edwards onsdag om bildene under en pressekonferanse, ifølge Washington Post.

Avisa har også snakket med personer som kjente den avdøde, blant annet Sandra Sterling.

- Mener de handlet riktig

Tanta til Alton Sterling sammenlignet pågripelsen med en sak der to politioffiserer ble siktet for mord i samme delstat.

Dette etter å ha skutt en 6-åring i småbyen Marksville, også i Louisiana.

- Alt jeg vil ha er rettferdighet for gutten min. Jeg vil ha samme behandling av politimennene som skjøt ham, som de som skjøt gutten i Marksville, sier hun.

Washington Post skriver videre at forsvarerne til de to politimennene involvert i hendelsen ikke har vært tilgjengelige for å kommentere saken.

Hillar Moore, delstatsadvokat i Louisiana, sier imidlertid at de to mener at de handlet riktig tatt situasjonen i betraktning.

Frykter store opptøyer

Da Alton Sterling ble skutt var han den 505. personen som har blitt drept etter skudd utløst av politimenn i USA så langt i år, skriver Washington Post.

Politivolden i landet har utløst en rekke demonstrasjoner, særlig utført av afroamerikanere som mener at politiet aktivt diskriminerer og utøver vold mot unge afroamerikanske menn.

Enkelte av demonstrasjonene har også vært voldelige. Et eksempel på dette er tumultene i Baltimore i etterkant av at Freddie Gray ble drept.

Nå ber flere lokale statlige embedsmenn om at lokalsamfunnet i Baton Rouge reagerer på nyheten om Alton Sterlings dødsfall på en fredelig måte.

- På dette tidspunktet, så krever jeg svar på lik linje med dere. Mine tanker går til lokalsamfunnet og familien til Alton Sterling, sier politisjef Carl Dabadie ifølge Washington Post.

DEMONSTRERTE: Flere mennesker demonstrerte i Lousiana i etterkant av at Alton Sterling ble skutt og drept. Foto: REUTERS/Bryn Stole
DEMONSTRERTE: Flere mennesker demonstrerte i Lousiana i etterkant av at Alton Sterling ble skutt og drept. Foto: REUTERS/Bryn Stole Vis mer