USA raser mot blokade

USAs utenriksminister Colin Powell ga i går Tyskland, Frankrike og Belgia en frist på 24 timer til å gi opp sin blokade i NATO av militær hjelp til Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS/BERLIN (Dagbladet): Forsvarsminister Donald Rumsfeld kaller oppførselen til de tre landene «skammelig», og truer med konsekvenser.

Forholdet mellom USA og de tre europeiske NATO-landene ble i helga bare mer iskaldt, tross at Tysklands regjering tonet ned sin retorikk og signaliserte at landet er villig til å levere Patriot luftforsvarsraketter til Tyrkia i tilfelle en krig mot nabolandet Irak.

Vetobrev

- Ja, vi vil blokkere, sa Belgias utenriksminister, Louis Michel, til flamsk TV VRT i går.

Han la til at den belgiske NATO-ambassadøren har fått instrukser om dette. Ifølge Louis Michel vil et brev bli sendt innen i dag til NATOs generalsekretær, George Robertson, for å formalisere Belgias veto, trolig støttet av Frankrike og Tyskland, ifølge den belgiske avisa Le Soir. Det er for å unngå et umiddelbart grønt lys til krigsforberedelsene, som særlig USA ønsker.

- Vi er i ferd, sammen med Frankrike og trolig Tyskland, å redigere dette brevet, for igjen å kunne bruke vår vetorett, sa Michel.

NATOs generalsekretær, George Robertson, har gitt de 19 medlemslandene en frist til klokka 09 i dag med å komme med innsigelser mot militærhjelp til Tyrkia.

- Her er 16 land som er enige om å følge amerikanerne og akseptere en krigslogikk. Det vil ikke vi, understreket Michel.

Dette resulterte i nye utfall fra Washington.

- Det finnes ingen unnskyldning for at Tyskland, Frankrike og Belgia blokkerer et NATO-vedtak om militærhjelp til Tyrkia. Jeg håper at de skifter standpunkt i løpet av de neste 24 timene, sa USAs utenriksminister Colin Powell til fjernsynsstasjonen Fox i USA.

Diplomatisk ultimatum

Det er et diplomatisk uttrykt ultimatum. Fullt så diplomatisk er ikke forsvarsministeren.

- Skammelig, for meg er dette virkelig skammelig, var forsvarsminister Donald Rumsfelds syn på de tre europeiske NATO-medlemmenes standpunkt.

- Fortsetter de denne blokaden, vil det komme bilaterale tiltak, truet han i et intervju med den tyske fjernsynssenderen ARD.

Alle NATO-land har vetorett. Norge står på USAs side i det splittede NATO.

- Isolerer seg

- Følelsen av at Tyskland og Frankrike isolerer seg er blitt sterkere, sa forsvarsminister Kristin Krohn Devold (H) til NTB i går.

Hun har deltatt på den internasjonale sikkerhetskonferansen i München i helga, som ble fullstendig preget av Irak-krisa og NATOs indre motsetninger.

- Dette er en stor sak, og Tyrkia har krav på hjelp til defensiv planlegging, sa Krohn Devold.

Norges standpunkt i NATO har vært begrunnet med at å planlegge å støtte en NATO-alliert som Tyrkia, ikke ødelegger for FN-sporet. Men, grovt sagt, har Norge på denne måten kommet i selskap med de land som ser FN som et hinder, USA og Storbritannia, og står mot de land som ønsker å løse Irak-krisa med politiske virkemidler i FN.

- SKAMMELIG: Donald Rumsfeld raste mot at Tyskland, Frankrike og Belgia blokkerer et NATO-vedtak om militærhjelp til Tyrkia.