USA raser mot Clinton

NEW YORK (Dagbladet): Nå er det ikke bare Clinton-hatere som angriper den tidligere presidentens umoral i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Bill Clinton benådet finanssvindleren Marc Rich, sin halvbror, samt en rekke velstående mennesker, krever også demokratene i Senatet at benådningene granskes av en kongresskomité.

Få timer før han lukket døra til Det hvite hus bak seg lørdag, benådet Clinton over 100 personer, noe en president i USA har rett til å gjøre etter loven. Den største provokasjonen har vært benådningen av Marc Rich, som har vært i landflyktighet i Europa siden 1983. Han er anklaget for over 50 brudd på skattereglene, organisert pengeutpressing og ulovlig oljehandel med Iran.

Hans fraskilte kone, Denise, samlet inn millioner av kroner til demokratene og til valgkampen for Hillary, kona til Clinton.

Nå regner de fleste med at gavene fra Denise Rich var en måte å kjøpe sin tidligere ektemann fri på. Israels statsminister, Ehud Barak, har støttet benådningen, og mange skuler til at Rich ga over 1,8 milliarder kroner til veldedighet i Israel, skriver USA Today.

USAs presidents rett til å benåde er absolutt, og skal bl.a. gjøre opp for urettferdig behandling av en amerikansk borger. Så langt er det ingen ting som tyder på at Rich har vært urettferdig behandlet av rettsvesenet eller vist noen eksemplarisk oppførsel.

Demokratenes leder i Senatet, Tom Daschle, kaller benådningen av Rich upassende og er synlig forferdet. New York Times sier rett ut at Bill Clinton nå har sørget for å gi George W. Bush rett når han sier at det er på tide å gjeninnføre verdighet i Det hvite hus.