USA raser mot iransk prøveoppskyting

Fordømmer prøveoppskytning av lang- og mellomdistanseraketter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iran prøveskjøt i alt ni raketter, en av dem av typen Shahab 3, som har en rekkevidde på 2.000 kilometer. Det betyr at den kan ramme Israel og amerikanske baser i Golf-området.

- Målet med denne handlingen er å vise fiendene som har truet Iran med skarpt ordbruk de siste ukene, vilje og autoritet, sier leder i den iranske revolusjonsgarden Hossein Salami, ifølge den statlige kringkastingen IRIB.

- Vi skyter opp disse rakettene til ære for Iran, for å vise at dette kun er en liten del av Irans kapasitet og defensive makt, sier Salami.

Det hvite hus ber Iran øyeblikkelig stanse utviklingen av raketter, og ikke utføre flere prøveoppskytninger. USA og FNs sikkerhetsråd er innstilt på en diplomatisk løsning på konflikten med Irans atomprogram, framholder Washington.

- Iran bør unngå å utføre flere prøveoppskytninger hvis de virkelig ønsker å oppnå verdens tillit, sier talsmann for Det hvite hus Gordon Johndroe.

Demokratenes presidentkandidat Barack Obama sier han ønsker hardere sanksjoner mot Iran etter prøveoppskytingen onsdag.

- Iran er en stor trussel. Vi må forsikre oss om at vi jobber sammen med våre allierte for å øke presset mot Iran, sier Obama i en kommentar.

(©NTB)