Hundrevis av sinte serbere samlet seg igjen søndag morgen ved sperringene som ble satt opp lørdag på veiene til to grenseoverganger mellom Kosovo og Serbia.
Kosovo-politiet sier at de ble utsatt for tre væpnede angrep i løpet av natta på en vei som går til grensa, og måtte svare med skytevåpen.
Fredsstyrkene i EU-politiet som er utplassert i regionen som del av EU-delegasjonen EULEX, ble også utsatt for et angrep med en sjokkgranat, men ingen ble skadd.
Spenningen økte etter at Kosovos myndigheter bestemte at det skal holdes lokalvalg i områdene med serbisk flertall 18. desember. Det serbiske partiet i området protesterte, og kort etter at veisperringene ble reist, utsatte Kosovos president Vjosa Osmani valget til april, uten at det dempet spenningen.
Fordømmer angrepene
EUs utenrikssjef Josep Borrell fordømmer angrepene og ber kosovoserbere om å fjerne veiblokadene umiddelbart.
I enn samlet uttalelse sier de amerikanske ambassadene i Priština og Beograd at de er svært bekymret over den nåværende situasjonen i Kosovo.
- Vi oppfordrer alle til å utvise maksimal tilbakeholdenhet, å iverksette umiddelbare tiltak for å oppnå en deeskalering av situasjonen, og å avstå fra provoserende handlinger. Vi oppfordrer partene til å jobbe innenfor den EU-tilrettelagte dialogen for å løse problemstillinger.

Sier serbiske soldater står klare
Lokalvalget i fire distrikter skulle fylle ledige seter i nasjonalforsamlingen etter at parlamentsmedlemmer fra Serbisk liste trakk seg i protest mot at regjeringen har krevd at etniske serbere må slutte å bruke serbiske bilskilt, eller bli bøtelagt.
Selv om Kosovo erklærte seg uavhengig av Serbia i 2008, er det aldri akseptert av de serbiske myndighetene, som fortsetter å oppildne den serbiske mindretallsbefolkningen i Kosovo til å stå imot myndighetene i Pristina.

Serbias president Aleksandar Vucic sa lørdag at han vil be Nato om tillatelse til å utplassere 1.000 serbiske soldater i Nord-Kosovo, men erkjenner at forespørselen neppe blir innfridd.
Etter et møte med Serbias justismyndigheter søndag, sa Vucic at han vil gjøre alt han kan for å bevare fred, men at militæret er klare for å beskytte den serbiske minoriteten i Kosovo.

Reagerer på russisk «panikk-SMS»
- Uakseptabelt forslag
Kosovos statsminister Albin Kurti beskylder Vucic for å prøve å destabilisere landet. Han sier også at Vucics utspill er ment å stikke kjepper i hjulene for Kosovos planer om å søke EU-medlemskap.
Kosovo kommer til å søke om medlemskap i EU før året er omme, opplyste president Osmani tidligere i desember.
Også Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock sier at Vucics utspill eskalerer spenningene i området.
- Å foreslå å sende serbiske styrker til Kosovo er fullstendig uakseptabelt. Det samme er de nylige angrepene på EULEX, sier Baerbock.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!