USA reagerer: - Svært bekymret

Spenningen er høy i Nord-Kosovo etter at ukjente skjøt mot politiet og kastet en sjokkgranat på fredsstyrker fra EU i den serbisk-befolkede regionen.

BLOKKERER VEIER: Lastebiler og gravemaskiner brukes til å blokkere en vei i nærheten av landsbyen Srbovac. Foto:AP/NTB
BLOKKERER VEIER: Lastebiler og gravemaskiner brukes til å blokkere en vei i nærheten av landsbyen Srbovac. Foto:AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hundrevis av sinte serbere samlet seg igjen søndag morgen ved sperringene som ble satt opp lørdag på veiene til to grenseoverganger mellom Kosovo og Serbia.

Kosovo-politiet sier at de ble utsatt for tre væpnede angrep i løpet av natta på en vei som går til grensa, og måtte svare med skytevåpen.

Fredsstyrkene i EU-politiet som er utplassert i regionen som del av EU-delegasjonen EULEX, ble også utsatt for et angrep med en sjokkgranat, men ingen ble skadd.

Spenningen økte etter at Kosovos myndigheter bestemte at det skal holdes lokalvalg i områdene med serbisk flertall 18. desember. Det serbiske partiet i området protesterte, og kort etter at veisperringene ble reist, utsatte Kosovos president Vjosa Osmani valget til april, uten at det dempet spenningen.

Fordømmer angrepene

EUs utenrikssjef Josep Borrell fordømmer angrepene og ber kosovoserbere om å fjerne veiblokadene umiddelbart.

I enn samlet uttalelse sier de amerikanske ambassadene i Priština og Beograd at de er svært bekymret over den nåværende situasjonen i Kosovo.

- Vi oppfordrer alle til å utvise maksimal tilbakeholdenhet, å iverksette umiddelbare tiltak for å oppnå en deeskalering av situasjonen, og å avstå fra provoserende handlinger. Vi oppfordrer partene til å jobbe innenfor den EU-tilrettelagte dialogen for å løse problemstillinger.

REAGERER: EUs utenrikssjef Josep Bordel fordømmer angrepen. Foot.Shutterstock/NTB
REAGERER: EUs utenrikssjef Josep Bordel fordømmer angrepen. Foot.Shutterstock/NTB Vis mer

Sier serbiske soldater står klare

Lokalvalget i fire distrikter skulle fylle ledige seter i nasjonalforsamlingen etter at parlamentsmedlemmer fra Serbisk liste trakk seg i protest mot at regjeringen har krevd at etniske serbere må slutte å bruke serbiske bilskilt, eller bli bøtelagt.

Selv om Kosovo erklærte seg uavhengig av Serbia i 2008, er det aldri akseptert av de serbiske myndighetene, som fortsetter å oppildne den serbiske mindretallsbefolkningen i Kosovo til å stå imot myndighetene i Pristina.

KLAR BESKJED: Serbias president Aleksandar Vucic. AP Photo/Darko Vojinovic)
KLAR BESKJED: Serbias president Aleksandar Vucic. AP Photo/Darko Vojinovic) Vis mer

Serbias president Aleksandar Vucic sa lørdag at han vil be Nato om tillatelse til å utplassere 1.000 serbiske soldater i Nord-Kosovo, men erkjenner at forespørselen neppe blir innfridd.

Etter et møte med Serbias justismyndigheter søndag, sa Vucic at han vil gjøre alt han kan for å bevare fred, men at militæret er klare for å beskytte den serbiske minoriteten i Kosovo.

- Uakseptabelt forslag

Kosovos statsminister Albin Kurti beskylder Vucic for å prøve å destabilisere landet. Han sier også at Vucics utspill er ment å stikke kjepper i hjulene for Kosovos planer om å søke EU-medlemskap.

Kosovo kommer til å søke om medlemskap i EU før året er omme, opplyste president Osmani tidligere i desember.

Også Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock sier at Vucics utspill eskalerer spenningene i området.

- Å foreslå å sende serbiske styrker til Kosovo er fullstendig uakseptabelt. Det samme er de nylige angrepene på EULEX, sier Baerbock.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer