USA reddet fra konkurs i ellevte time

Hadde igjen penger nok til én dags forbruk da kongresslederne ble enige om gjeldspakka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ledere i begge partier og i begge kamre i Kongressen er enige om et forlik i saken som vil innebære at USA reduserer budsjettunderskuddet og samtidig unngår mislighold av statsgjelden, kunngjorde president Barack Obama i Det hvite hus søndag kveld like etter klokka 20.40 lokal tid.

Forslaget oversendes nå til Kongressen, hvor avstemninger ifølge presidenten er i vente i løpet av de kommende dagene.

Ifølge Obama har kongresslederne samlet seg om et forlik som vil innebære utgiftskutt på 1.000 milliarder dollar i løpet av de kommende ti årene.

Samtidig skal det opprettes en tverrpolitisk kongresskomité som skal utarbeide en plan for ytterligere reduksjoner i budsjettunderskuddet.

Gjeldstaket heves De omfattende sparetiltakene som kongresslederne nå legger opp til, har vært en forutsetning for heving av USAs gjeldstak på 14.300 milliarder dollar. Dette taket ble nådd allerede i mai, og USAs finansminister Timothy Geithner har gjort det klart at statskassen vil gå tom den 2. august om gjeldstaket ikke blir hevet.

I sin presentasjon av forliket sa Obama at det ville sikre mot mislighold av statsgjelden, men uten å presisere hvor høyt gjeldstaket nå skal settes. En kilde i Det hvite hus sier imidlertid at det er snakk om en heving på minst 2.100 milliarder dollar, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Dette vil være nok til å sikre at Obama slipper en ny debatt om heving av gjeldstaket før presidentvalget i 2012.

Den tverrpolitiske komiteen som nå skal nedsettes, skal etter planen legge fram sine anbefalinger for Kongressen innen november. Ifølge Obama er målet at en mer omfattende spareplan skal vedtas innen året er omme.

Vanskelig kompromiss Obama ba søndag de folkevalgte i Kongressen innstendig om å stille seg bak kongressledernes kompromissforslag.

- Det vil gjøre oss i stand til å unngå mislighold, det vil gjøre oss i stand til å betale våre regninger, det vil gjøre oss i stand til å begynne å redusere budsjettunderskuddet på en ansvarlig måte, og det vil gjøre oss i stand til å ta fatt på den viktige oppgaven med å gjøre alt vi kan for å skape arbeidsplasser, få inntektsnivået opp og få økonomien til å vokse raskere, sa han.

Presidenten gjorde det likevel klart at han kunne sett for seg et bedre forlik, og han fastslo at prosessen hadde vært rotete og tidkrevende.

- Er dette avtalen jeg ville foretrukket? Nei. Jeg mener vi kunne gjort de vanskelige valgene som er nødvendige om trygdereform og skattereform, alt nå, heller enn gjennom en spesiell komitéprosess i Kongressen, sa Obama.

Han understreket likevel at forliket ville være et viktig skritt på veien mot framtidig budsjettbalanse.

Totrinnsplan Den nye komiteen som ifølge forliket skal opprettes, skal utarbeide en plan for ytterligere reduksjon i underskuddet på 1.500 milliarder dollar, opplyser John Boehner, Republikanernes leder i Kongressen, ifølge Reuters.

Sparepakken vil dermed få en samlet ramme på 2500 milliarder dollar.

Forliket er ikke «verdens beste», vedgår Boehner, som likevel sier han ønsker en avstemning raskest mulig.

(NTB)