FÅR KRITIKK: USA er kritisk til en rekke områder når det gjelder den norske innsatsen. Spesielt Oslo-politiet blir kritisert. Politiet mener kritikken er feil. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
FÅR KRITIKK: USA er kritisk til en rekke områder når det gjelder den norske innsatsen. Spesielt Oslo-politiet blir kritisert. Politiet mener kritikken er feil. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADETVis mer

USA refser Oslo-politiet for innsatsen mot menneskehandel

Feil, feil, feil, svarer Oslo-politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Norge er et destinasjonsland, og i mindre grad, et transittland for kvinner og jenter som blir sex-trafikkert. I tillegg blir menn og kvinner brukt som arbeids-slaver, spesielt i private hjem og i byggebransjen. Barn blir brukt som hjemme-slaver, blir tvunget til å tigge, og blir misbrukt til kriminell aktivitet, som å stjele i butikker og selge narkotika», skriver det amerikanske utenriksdepartementet.

Kerry la fram rapporten Hvert år gir det amerikanske utenriksdepartementet ut en evaluering av de forskjellige landenes innsats mot menneskehandel og slavearbeid. Rapporten heter Trafficking in Persons Report (TIP), og i rapporten rangerer USA land i forhold til hvor gode de er til å bekjempe menneskehandel.

Les hele rapporten her!

«Vi er alle ansvarlig for å gjøre denne grusomme og alt for vanlige kriminaliteten langt mindre vanlig», sa USAs utenriksminister John F. Kerry da han presenterte rapporten.

20 millioner slaver «Vi håper at vårt arbeid vil være en nøkkel som vil åpne framtida - ikke bare for de 44 000 ofrene som er identifisert, men også for de mer enn 20 millioner menneskehandel-ofrene vi ikke har lyktes i å hjelpe», sa Kerry.

I likhet med tidligere år blir Norge rangert på toppen (Tier-1) av landene som bekjemper menneskehandel, og får best mulig karakter. «Den norske regjeringen oppfyller til det fulle minimumskravet for å bekjempe menneskehandel», står det i TIP-rapporten.

Men likevel er USA kritiske til en rekke områder når det gjelder den norske innsatsen.

- Færre etterforskninger «I 2012 rapporterte observatører at Oslo politidistrikt flyttet personell som har spesiell menneskehandel-kompetanse til avdeling for organisert kriminalitet. Noe som resulterte i at det ble færre etterforskninger av menneskehandelsaker i hovedstaden», skriver det amerikanske utenriksdepartementet.

- VI HAR ANSVAR: «Vi er alle ansvarlig for å gjøre denne grusomme og alt for vanlige kriminalitet lang mindre vanlig», sa USAs utenriksminister John F. Kerry da han presenterte rapporten. Foto: REUTERS/GARY CAMERON/NTB SCANPIX
- VI HAR ANSVAR: «Vi er alle ansvarlig for å gjøre denne grusomme og alt for vanlige kriminalitet lang mindre vanlig», sa USAs utenriksminister John F. Kerry da han presenterte rapporten. Foto: REUTERS/GARY CAMERON/NTB SCANPIX Vis mer

- Det er ikke riktig at personer som jobbet med menneskehandel ble satt til andre oppgaver. De ble bare plassert annerledes i organisasjonen, sier politioverbetjent Rune Swahn, ved oslopolitiets seksjon for organisert kriminalitet. Han forteller at ansvaret alltid har ligget hos seksjon for organisert kriminalitet.

- Også etter omorganiseringen er det per i dag øremerket personell til disse sakene, sier Swahn.

- Ikke riktig I TIF-rapporten skriver USA videre at oslopolitiet «i 2013 ikke klarte å starte én menneskehandelsak».

- Dette er ikke riktig. Det ble mottatt cirka 30 nye menneskehandelsaker i 2013, og igangsatt flere etterforskninger, sier politioverbetjenten.

USA skriver videre at «observatører har rapportert at politidistriktet har for få ressurser som er dedikert til å etterforske menneskehandel».

- Vår oppfatning i Oslo politidistrikt er at menneskehandeletterforskning er høy prioritert, svarer Swahn.

- Naturlig konsekvens I Norge ble det anmeldt og etterforsket langt lavere antall saker enn antall ofre som ble identifisert, skriver USA i TIP-rapporten.

PÅ TOPP: Hvert år gir det amerikanske utenriksdepartementet ut en evaluering av de forskjellige landenes innsats mot menneskehandel og slavearbeid. Rapporten heter Trafficking in Persons Report (TIP), og i rapporten rangerer USA land i forhold til hvor gode de er til å bekjempe menneskehandel. Norge får på tross av kritikk i år, som tidligere år, den høyeste rangeringen.
PÅ TOPP: Hvert år gir det amerikanske utenriksdepartementet ut en evaluering av de forskjellige landenes innsats mot menneskehandel og slavearbeid. Rapporten heter Trafficking in Persons Report (TIP), og i rapporten rangerer USA land i forhold til hvor gode de er til å bekjempe menneskehandel. Norge får på tross av kritikk i år, som tidligere år, den høyeste rangeringen. Vis mer

- Dette er en naturlig konsekvens av at det norske systemet at det er langt flere identifiserte ofre menneskehandel enn det er anmeldelser og domstolsbehandlete saker, sier seniorrådgiver Tove Eriksen, fra koordineringsenheten mot menneskehandel (KOM) ved Politidirektoratet.

Eriksen viser til at terskelen for å bli identifisert som mulig offer er lav, mens terskelen for å bevise menneskehandel etter straffeloven er høy. I 2013 var det ifølge Eriksen 70 anmeldelser for menneskehandel.

- Svak evne I rapporten skriver det amerikanske utenriksdepartementet at «den norske regjeringen viste svak evne til å forebygge menneskehandel i landet».

- Vi kjenner oss ikke igjen i denne påstanden. Norge har som et av få land i verden kriminalisert kjøp av seksuelle tjenester. Dette er vår mening et viktig virkemiddel i et forebyggende perspektiv, fordi det kan påvirke befolkningens holdninger mot sexkjøp og gjøre markedet mindre, sier Rune Swahn fra oslopolitiet.

Den norske regjeringen har ikke lyktes i å evaluere sin hjemlige innsats i 2013, står det i rapporten. Videre kritiserer de Norge for å støtte en nasjonal kampanje mot menneskehandel.

- Informasjonskampanjer diskuteres, men en viktig vurdering er om slike kampanjer er de mest hensiktsmessige verktøyene. Det må også vurderes hvilken målgruppe slike kampanjer skal rette seg mot, sier Eriksen fra Politidirektoratet.

MISBRUKER DE SÅRBARE: I september 2012 kunne Dagbladet fortelle hvordan psykisk og fysisk funksjonshemmede blir misbrukt som prostituerte i Norge. En av dem vi snakket med var litauiske «Maria» (24), som ble lurt fra en spesialskole da hun var 18 år, og skulle sendes ut av Litauen som sexslave. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
MISBRUKER DE SÅRBARE: I september 2012 kunne Dagbladet fortelle hvordan psykisk og fysisk funksjonshemmede blir misbrukt som prostituerte i Norge. En av dem vi snakket med var litauiske «Maria» (24), som ble lurt fra en spesialskole da hun var 18 år, og skulle sendes ut av Litauen som sexslave. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

Det har ikke lyktes Dagbladet i å få en kommentar fra justisdepartementet.

BARNETYV:  I juli 2012 fortalte Dagbladet om litauiske «Anna», som da hun var 16 år ble lurt til Norge fra Litauen. Da hun kom fram ble hun tvunget til å stjele. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
BARNETYV: I juli 2012 fortalte Dagbladet om litauiske «Anna», som da hun var 16 år ble lurt til Norge fra Litauen. Da hun kom fram ble hun tvunget til å stjele. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer