USA «rimelig sikre» på at Jihadi John er drept

Ennå usikkerhet etter torsdagens bombeangrep.

SKAL VÆRE DREPT:  Det hersker fortsatt usikkerhet om hvorvidt det kjente IS-medlemmet Jihadi John ble drept under torsdagens bombeangrep i Raqqa. Foto: AP Photo
SKAL VÆRE DREPT: Det hersker fortsatt usikkerhet om hvorvidt det kjente IS-medlemmet Jihadi John ble drept under torsdagens bombeangrep i Raqqa. Foto: AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Mens Pentagon er rimelig trygg på at den britiske IS-krigeren Jihadi John ble drept i et flyangrep torsdag, er Storbritannias statsminister David Cameron ennå ikke sikker.

USA gjennomførte torsdag et luftangrep rettet mot Mohammed Emwazi, som går under tilnavnet Jihadi John. Han er blitt kjent gjennom flere videoer som viser drap på gisler holdt av ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

En talsmann for Pentagon, oberst Steve Warren, sa fredag at Emwazi var den eneste viktige islamisten som var mål for angrepet i IS-bastionen Raqqa, og at de er rimelig sikre på at han ble drept da bilen som ble truffet, ble ødelagt.

Cameron uttalte på en pressekonferanse utenfor 10 Downing Street i London fredag at angrepet var en riktig handling, selv om det ikke er bekreftet at Emwazi er død.

- Emwazi var en barbarisk morder. Han var ISILs hovedbøddel, og la oss aldri glemme at han drepte mange, mange muslimer også. Og han hadde til hensikt å drepe mange flere mennesker, sa Cameron, som bruker en annen forkortelse for ekstremistgruppen.

Slag for IS Statsministeren sa at Storbritannia ser på angrepet som selvforsvar mot en mann som blant annet brutalt halshogde de britiske hjelpearbeiderne David Haines (44) og Alan Henning (47) i 2014.

- Hvis angrepet har lyktes, vil det ramme selve hjertet av ISIL. Det vil demonstrere at de som skader Storbritannia og våre allierte, vil kjenne det. Vi er sterke, og vi vil aldri glemme våre landsmenn, uttalte Cameron.

Pressesjef Peter Cook i det amerikanske forsvarsdepartementet har bekreftet at Emwazi var mål for et angrep mot Raqqa, den syriske byen som er IS' hovedstad.

- Hjelper pågrepet Fredag opplyste tyrkiske tjenestemenn at en mann som mistenkes for å være medhjelper av den britiske IS-krigeren Jihadi John, er pågrepet i Istanbul.

Tyrkia er «99 prosent sikre» på at mannen, Aine Lesley Davis, var en del av en gruppe britiske islamister som skal ha voktet utenlandske fanger i Syria, sier tjenestemennene.

Davis beskrives som Jihadi Johns nærmeste samarbeidspartner. Av britiske medier beskrives han som en nøkkelfigur i IS-nettverket i Syria.

En tjenestemann sier til nyhetsbyrået AFP at myndighetene etterforsker om Davis kom for å gjennomføre et angrep i forbindelse med G20-toppmøtet i Antalya i helgen.

Britisk bøddel Emwazi, eller Jihadi John, ble født i Kuwait, men tilbrakte det meste av oppveksten i Storbritannia. Han er med i videoene som viser drapene på journalistene Steven Sotloff og James Foley, hjelpearbeideren Abdul-Rahman Kassig, den japanske journalisten Kenji Goto og en rekke andre gisler.

Cook sier det er uklart om Emwazi ble drept i angrepet. Amerikanerne traff en bil hvor det befant seg minst en person, skriver BBC.

- Vi evaluerer nå resultatet av torsdagens oppdrag og vil komme med ytterligere informasjon på et passende tidspunkt, sa Cook torsdag.

En anonym amerikansk tjenestemann har opplyst at en britisk drone ble brukt i angrepet.

(NTB)


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer