USA risikerer tofrontskrig

Nord-Korea har tvunget seg fram som krise nr. 1 i Det hvite hus. I verste fall risikerer USA en militær konflikt med Irak og Nord-Korea samtidig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Mens politikken overfor Irak er helt tydelig, er det tvil og usikkerhet rundt Nord-Korea. Visepresident Dick Cheney ville i går ikke kommentere reaksjoner mot landet. Utenriksminister Colin Powell sa at USA ikke vil bli tvunget inn i en panikksituasjon etter at Nord-Korea har trukket seg fra den internasjonale ikkespredningsavtalen for atomvåpen, og truer med krig dersom FN innfører økonomiske sanksjoner.

Tidligere har forsvarsminister Donald Rumsfeld sagt at det er mulig for USA å føre en tofrontskrig, mot Irak og Nord-Korea på samme tid.

Pisk eller gulrot

Splittelsen i Det hvite hus forsterkes av at flere sentrale senatorer har synspunkter på Nord-Korea-situasjonen. John McCain fra Arizona vil innføre beinharde sanksjoner overfor Nord-Korea, men vil ikke presisere hva det betyr i praksis. Mens lederen av utenrikskomiteen, Richard G. Lugar, er av en annen mening.

- Nord-Korea trenger å se et lys i tunnelen, sier han.

USA og Nord-Korea har en lang historie av stridigheter, trusler, forhandlinger og avtaler. Forholdet mellom de to landene ble betydelig vanskeligere for ett år siden, da president George W. Bush inkluderte Nord-Korea i «Ondskapens akse».

Den nordkoreanske FN-ambassadøren refererte til denne talen da han i går i New York gjentok sine krigstrusler. Samtidig truet landets ambassadør i Kina med at Nord-Korea igjen skulle begynne å teste sine raketter. Eksperter tror at de lengstrekkende rakettene kan nå helt til Alaska i USA.

Atomanlegg

Den aktuelle krisen er utløst av en begivenhetsrekke som startet i oktober, da Nord-Korea under dunkle omstendigheter vedgikk å ha et hemmelig atomvåpenprogram. USA stoppet da umiddelbart sine oljeleveranser til landet. Nord-Korea svarte med å kaste IAEAs våpeninspektører ut av landet og hevder å ha restartet sitt atomanlegg i Yongbyon. Anlegget ble stengt i 1994.

Runddans

I USA ser man på den aktuelle krisen som en gjentakelse av situasjonen i 1994. Mønsteret synes å være at Nord-Korea truer med å produsere atomvåpen, for å oppnå fordeler fra USA. Krisen på 90-tallet ble avverget etter flere måneder med trusler og balansegang, bl.a. ved at tidligere president Jimmy Carter reiste til Pyongyang og forhandlet fram en avtale. I avtalen gikk Nord-Korea med på å avgrense sin atomoppbygging mot hjelp fra USA.

Se også kronikk side 52.